Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. Március 24. 09:04, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A pápai bázison a honvédség új helikoptere

A pápai bázison a honvédség új helikoptere

Jövő héten veszi kezdetét a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett Airbus H225M közepes többcélú helikopter levegő-föld tesztlövészete.

Egyelőre még a gyártó vállalat francia szakemberei üzemeltetik a gépet, de már megkapta a magyar légierő felségjelzését és a magyar oldalszámot a pápai MH 47. Bázisrepülőtéren.

A HM Állami Légiügyi Főosztály szakemberei kiállították a helikopter típusalkalmassági bizonyítványát, így megkezdődhet a fegyverzet tesztelése - írja közösségi oldalán a Magyar Honvédség.

A H225M (régebbi nevén EC725 Caracal), nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopter, melyet az Eurocopter AS532 Cougar helikopterből fejlesztettek ki katonai felhasználásra. Két hajtóműves helikopter a két pilótán kívül 4 tonna teher vagy 28 felszerelt katona szállítására képes. A helikoptert csapatszállító, sebesültszállító, és katonai kutató-mentő feladatokra egyaránt használhatják, de alkalmazzák hajók felderítésére és megsemmisítésére is.

A Magyar Honvédség 16 darab H225M helikoptert rendelt még 2020-ban. A 16 helikopterből 10 lesz általános szállító feladatú, 6 pedig különleges alakulatok számára optimalizált (SOF) kialakítású lesz. Utóbbiak lehetséges, hogy légi utántöltőképességgel is rendelkezni fognak. Más források szerint az eredeti tervekkel ellentétben szállító és a SOF helikopterekből is 8-8 példány érkezése várható.

Az első hat H225M 2023 második felében érkezik 4 szállító és 2 SOF helikopter, a tervek szerint ezt 2024-ben követi újabb 4 szállító és 2 SOF helikopter helikopter, 2025 első felében pedig újabb négy SOF gép.Ez az eredeti tervekhez képes kismértékű gyorsítást jelent a szállítások terén (Wikipedia).

Fotó: Magyar Honvédség - Mátyás Botond Hunor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

Perutz: Szurkolói busz indul az ajkai kupadöntőre

A vármegyei kupa döntőjében, június 4-én a Balatonalmádi csapatával mérkőzik meg a pápai együttes.

2024. Május 17. 18:52, péntek | Helyi

Nyitott szertárkapuk - Idén is várja a tűzoltóság a családokat

A katasztrófavédelem idén is megrendezi hagyományos gyereknapi programját, a Nyitott szertárkapuk országos rendezvényt, amelyhez a pápai laktanya is csatlakozik.

2024. Május 16. 19:15, csütörtök | Helyi

Hajmeresztő dolgot csinált az autós Pápa határában - Videó

Az új 83-as útra szeretett volna felhajtani a Mercedes sofőrje, meg is tette, ám forgalommal szemben...

2024. Május 16. 06:35, csütörtök | Helyi

Bejutott a megyei kupa döntőjébe a Perutz

A Veszprém vármegyei kupában sorozatban hatodik mérkőzését is megnyerte a Pápa, ezúttal a Péti MTE-t győzték le 3-1 arányban, ami azt jelenti, hogy a júniusi kupadöntőben a Balatonalmádi csapata ellen zárja a sorozatot a Perutz.