Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 07. 10:22, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A nyár utolsó virága az Armel-operaversenyen

A nyár utolsó virága az Armel-operaversenyen

Kortárs darab magyarországi ősbemutatójával, Zoran Juranic A nyár utolsó virága című művével folytatódik hétfőn az Armel-operaverseny döntője a Szegedi Nemzeti Színházban.

A horvát zeneszerző operáját az újvidéki Szerb Nemzeti Színház produkciójában láthatja a közönség. Az egy férfi, Mr. Bert és egy nő, Miss N. N. különös történetét elmesélő operát maga a komponista állította színpadra, az újvidéki teátrum zenekarát is Zoran Juranic vezényli Szegeden. A darab premierjét március végén tartották Újvidéken, az operát a horvát fővárosban a 27. Zágrábi Zenei Biennálén április 8-án mutatták be.
Az operában két versenyszereplő mutatkozik be. Christophe Poncet Mr. Bertet játssza, a francia tenorral vasárnap Igor Stravinsky Oedipus Rex című opera-oratóriumának címszereplőjeként már találkozhatott a fesztivál közönsége. A Miss N. N.-t alakító Jelena Koncar is jól ismert a szegedi operarajongók körében. A szerb mezzoszoprán 2010-ben és 2011-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon Mercedes szerepét énekelte Bizet Carmenjében, tavaly pedig Zorkát alakította az Armel-operaversenyen Aleksandra Verbalov Mileva című művében.
A nemzetközi zsűri a versenyzők komplex színpadi teljesítménye, énektudása és színészi játéka alapján dönti el, hogy a döntő öt produkciójában bemutatkozó fiatal tehetségek közül ki kapja meg idén a legjobb női és a legjobb férfi előadónak járó címet. A döntőben azonban nemcsak az operaénekesek versenyeznek, hanem kiválasztják a legjobb előadást is.
A produkciókat idén első alkalommal egy civilekből, valamint a Szegedi Tudományegyetem oktatóiból álló testület is értékeli. Az elismeréseket az október 15-i gálán adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során