Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 05. 15:57, kedd | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu (Sz.Zs.), Pápa-ma.hu

A Nagytemplom tetőszerkezetét újítják fel

A Nagytemplom tetőszerkezetét újítják fel

Az Esterházy-kastély felőli oldalon már a tetőcserepeket is leszedték a kivitelező cég munkásai.

Sokaknak szemet szúrt a pápai Nagytemplom mögötti területen felállított méretes darú. Többen a Fő tér felújításával összefüggésben a templom felújítását is feltételezték, ez azonban csak részben igaz. Az épületet ugyan felállványozták, a felújítás csak a tetőszerkezetet érinti mondta el dr. Mail József főesperes a Pápa-mának. "A felújítást végző szakemberek kicserélik a gerendákat és a szarufákat, melyet a régi cserépfedés lebontása előz meg. Ezt követően új tetőszerkezetet, majd cserépfedést kap a Nagytemplom. Az egyházközség valamint a Veszprémi Érsekség önerőből újítja fel városunk jelképét, ám a források sajnos nem teszik lehetővé, hogy az egész tető megújuljon.

A második, mintegy 47 millió forintos ütemben csak a Nagytemplom fele kap új tetőt. Az anyagköltségeket is beleszámítva az épület teljes tetőcseréje meghaladja a kétszáz millió forintot.

Két évvel ezelőtt, az első ütemben a két oratórium teteje kapott rézlemez burkolatot, valamint azok tetőszerkezetét is kicseréltük. Szintén az első ütem részeként közel kétszáz év szemetét hordtuk le, ami felhalmozódott a padlástéren, valamint a teljes tetőcserére készülve, belül egy védőtetőt kapott a templom, mely a freskók védelmét szolgálja. Még akkor, az első ütem forrásából megvettük az egész templomra a cserepeket, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével új cserépburkolatot kaphat a Nagytemplom - mondta dr. Mail József" - írja a portál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.