Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Március 13. 21:21, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - EPvE

"A múlt a jövendő tükre!"

Ezzel a Kossuth-i mondattal címében viselve szervezett történelmi és műveltségi vetélkedőt a futó városi Kossuth-Emlékprojekt részeként középiskolásoknak az "Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet.

A szervezésben részt vett továbbá a Jókai Mór Városi Könyvtár, valamint további két csatlakozó szervezet, a Pápai Jókai Kör és a Pápai Honvéd Bajtársi Klub.

A vetélkedő aktualitását és témáinak zömét Kossuth Lajos születésének 215., Pápa város díszpolgárává választásának 130., illetve Petőfi Sándor pápai névfelvételének 175. évfordulója adta.

A vetélkedőre 2016 késő őszétől jelentkezhettek a 3-3 fős pápai középiskolai csapatok, akiknek jelentkezése egy a szervezők – Váminé Molnár Emma könyvtáros, Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta – által összeállított feladatlap kitöltéséből állt.

A több, mint húsz oldalas feladatlap kérdései 1848/49, Kossuth és Petőfi pályájának általános és lokális vonatkozásaira voltak kíváncsiak. Gyakorlatilag ezen feladatokból és a pár hete megtett temetői és belvárosi honismereti séta során látottakból épült fel a március 13-i vetélkedő feladat-sora, melyben totók, mozaik-képek összeillesztése, történelmi helyszínek fotóinak felismerése, a vetélkedő feladatlapjával egyidejűleg, csapatonként elkészített, ún. történelmi tablók bemutatása és szabadon felhasználható eszközökkel helyi Petőfi-történet előadása szerepelt.

Mint azt a szervezőktől megtudtuk a vetélkedővel felszerették volna hívni a fiatalság figyelmét a forradalom és szabadságharc közelgő 170. évfordulójára, - rá szerették volna és rá szeretnék hangolni a városi tanulóifjúságot és felkészítő pedagógusaikat a 170. évforduló előtti egy évvel az 1848/49-es hajdani eseményekre, valamint Kossuth, Petőfi és Pápa - Pápa környéke egykori '48-as személyiségeire, hogy az előttünk álló egy esztendőben a fiatalok és tanáraik a saját körükben, iskolájukban és közvetlen környezetükben is felhívják mindezekre a figyelmet és esetleg a 170. évfordulóra még egy helyi '48-as honvédsírt is "örökbe fogadjanak", hogy gondozzák azt-azokat esetleg osztályaikkal, baráti közösségükkel. Ez az önkéntesség és a hazafiasság szép, újfajta példája lehetne - emelte ki Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, a Kossuth-Emlékprojekt főszervezője.

A Zsűri tagjai voltak: Zsűrielnök: Dr. Nagy L. István városi múzeumigazgató, Zsűritagok: Bakody Lászlóné a Pápai Jókai Kör vezetőségének tagja, dr. Bányai Katalin Erzsébet tanár, Farkasdi Lajos nyá. őrnagy, a Pápai Honvéd Bajtársi Klub elnöke, Vennes Györgyné az "Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet önkéntese, Zsuppán István tanár, a játékvezetők Kerecsényi Zoltán és Váminé Molnár Emma voltak.

A vetélkedőn első helyezést ért el a pápai Petőfi Sándor Gimnázium, a második helyezést a pápai Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium, a harmadik helyezést szintén a pápai Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium "második számú" csapata érte el. Gratulálunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.

2024. Április 16. 09:15, kedd | Helyi

Kattant a bilincs - Késsel fenyegette meg élettársát a Pápa környéki faluban

Egy Pápa környéki kistelepülésen élő nő értesítette a rendőrséget 2024. április 13-án este arról, hogy családi házukban élettársa egy szóváltást követően késsel fenyegette meg.

2024. Április 16. 08:05, kedd | Helyi

Esős napok jönnek, mind járművel, mind gyalogosan körültekintőbben közlekedjen!

A meteorológiai előrejelzések alapján ma csapadékos időjárásra számíthatunk. A legtöbb problémát ilyenkor a csúszós utak és a romló látási viszonyok jelentik.

2024. Április 14. 09:36, vasárnap | Helyi

Kikapott a rangadón a Perutz

A Balatonfűzfő elleni mérkőzésen a Perutz rosszul sáfárkodott a helyzeteivel, ezért nem tudott pontot sem szerezni.