Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Március 10. 09:46, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A mi Jókaink - Kamarakiállítás nyílt Pápán

A mi Jókaink - Kamarakiállítás nyílt Pápán

Pénteken délelőtt nyitották meg a Pápán diákoskodó író, városunkban őrzött relikviáit bemutató kiállítást, a Református Gyűjtemények könyvtárának folyosóján.

125 évvel ezelőtt alakult meg a pápai Jókai Kör és 125 évvel ezelőtt választották Jókai Mórt Pápa díszpolgárává. Ezen évfordulók apropóján Pápa Város Önkormányzata a 2018-as esztendőt Jókai-emlékévvé nyilvánította. Számos programra készülnek az idei évben az íróra emlékezve, ebbe a sorba illik a Pápai Református Gyűjtemények által megálmodott és létrehozott kamarakiállítás is. A mi Jókaink címet viselő tárlat olyan értékes anyagokat mutat be, mint például A kőszívű ember fiai című regény egy fejezetének eredeti kéziratát, melynek azonosítására csak a közelmúltban került sor. A tárlat megidézi Jókai dolgozószobáját, íróasztalán megtalálható összes művei, felette egy festmény, az író arcképével. A tárlókban olyan különlegességek is megtalálhatók, mint egy ivó kulacs, melyből a már életében is nagy népszerűségnek örvendő Jókai ivott és ezért a Nemszmélyiek megőrizték azt az utókornak.

A pénteki kiállításmegnyitón Köntös László köszöntötte az egybegyűlteket. A gyűjtemények igazgatója arról beszélt, hogy mi értelme van a mai világban Jókaira emlékezni, hiszen az emberek ma már nem igazán olvasnak papír alapú könyveket, meg egyébként is "nagyon necces a dolog". - Lehet, hogy egy ilyen megemlékezésnek a lényege maga az emlékezés. Összetartozunk, mert vannak közös tapasztalataink és közös emlékeink. Az emlékeink összetartanak. Amíg vannak olyan emberek a múltunkból, akiket a magunkénak érzünk, addig nincs baj. Baj akkor van, amikor elfelejtünk emlékezni - fogalmazott rövid beszédében Köntös László.

A kiállítás anyagát Mezei Zsolt könyvtárvezető mutatta be, aki Török Judit és Szabóné Lovász Gyöngyi segítségével válogatta össze és rendezte be a tárlatot.

A kiállítás az általános- és középiskolás csoportok számára idén ingyenesen megtekinthető, illetve a nagyközönség előtt is nyitva áll, térítésmentesen március 15-én. Egyébként a könyvtár nyitva tartási ideje a múzeumi időszakban, május 1-től október 31-ig hétvégére is kibővül.

A tárlatmegnyitón az iskola két diákja, Erdős Hajnalka és Kerpel Péter működtek közre, Jókai-szövegek felolvasásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.