Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Augusztus 21. 14:15, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A magyarok véleményét is várja az Európai Bizottság uniós jogaik érvényesüléséről

A magyarok véleményét is várja az Európai Bizottság uniós jogaik érvényesüléséről

Az Európai Bizottság arra kéri az uniós polgárokat, hogy mondják el, milyen problémákkal szembesültek, amikor tanulás, nyaralás, munkavállalás vagy letelepedés céljából egy másik uniós országba utaztak - tette közzé az uniós végrehajtó testület magyarországi képviselete kedden a honlapján.

Kiemelték: a bizottság arra törekszik, hogy érvényt szerezzen az uniós polgárokat megillető jogoknak. Ezért szeretnék megtudni, hogy milyen tapasztalataik vannak az embereknek jogaik gyakorlásával kapcsolatban. Arra kérik a polgárokat, hogy osszák meg véleményüket arról, miként lehetne felszámolni azokat az akadályokat, amelyekkel akkor szembesültek, amikor például munkát vállaltak vagy tanulmányokat folytattak egy másik tagállamban.
A polgárok a szeptember 9-én záruló konzultáció keretében számolhatnak be tapasztalataikról, és a beérkező vélemények, ötletek a bizottság segítségére lesznek az uniós polgárságról szóló következő jelentés kidolgozásában; ezt 2013-ban teszik közzé.
Utaltak arra, az előző jelentés 25 olyan javaslatot tartalmaz, amelyek megvalósításával az EU elérheti, hogy a polgárokat megillető jogok jobban érvényesüljenek a mindennapi életben, és e javaslatoknak már megkezdték a megvalósítását. Az intézkedések között szerepelnek a gépjárművek más uniós országban történő bejegyzésével kapcsolatos bürokrácia csökkentéséért, valamint a több uniós tagállamot érintő örökösödési ügyekkel kapcsolatban felvetődő adózási problémák megoldásáért tett lépések - írták.
A bizottság magyarországi képviselete kifejtette: az uniós országok állampolgárait megillető jogokat az EU garantálja, azok tiszteletben tartását mind a 27 tagállam vállalta. A polgároknak joguk van az EU területén bárhova utazni és bárhol letelepedni, és ugyanolyan elbánásban kell részesülniük, mint amilyenben a többi uniós polgár, tehát nem érheti őket hátrányos megkülönböztetés az állampolgárságuk miatt.
Jogukban áll továbbá szavazni és jelöltként indulni a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon, függetlenül attól, hogy az EU melyik országában élnek, valamint segítséget kaphatnak egy másik tagállam nagykövetségétől vagy konzulátusától, ha az országuknak nincs ott képviselete. Benyújthatnak petíciót az Európai Parlamentnek, illetve panasszal fordulhatnak az európai ombudsmanhoz, és a polgári kezdeményezés révén más uniós polgárokkal összefogva új uniós jogszabály kidolgozását kérhetik.
A konzultáció részletei a http://ec.europa.eu/magyarorszag/news/20120821_segitsen_nekunk_hu.htm oldalon olvashatók.

Címkék: Magyarország-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.