Városlista
2023. május 29, hétfő - Magdolna

Hírek

2021. Október 19. 14:19, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Honvédelem.hu

A Magyar Honvédség új, modern helikopterei is részt vesznek a pápai bázison zajló kiképzésen

A Magyar Honvédség új, modern helikopterei is részt vesznek a pápai bázison zajló kiképzésen

Folyamatosan zajlik a Magyar Honvédség modernizálása, amelynek része volt a közelmúltban egy helikopter beszerzés is. Az Airbus H145M típusú gépek is részt vesznek a Pápán zajló kiképzésen.

Magyarország Európai Uniós szerepvállalásként vállalta a többnemzeti helikopter harcászati gyakorlat repülő fázisának megszervezését. Az Európai Védelmi Ügynökség programjaként futó kiképzés a helikopter személyzetek legmagasabb szintű harcászati képzését valósítja meg. A HTIC keretében a helikopter harcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik. A kiképzés célja növelni a résztvevő nemzetek helikopteres személyzeteinek képzettségét, hogy képesek legyenek más személyzetek oktatására nemzetközi környezetben, ezzel is erősítve a nemzetközi integrációt.

A kiképzésen Magyarország, Ausztria, Csehország, Portugália és Svédország helikopter személyzetei vesznek részt a saját forgószárnyasaikkal. Portugáliában végeztek el négyhetes elméleti és szimulátoros oktatást, majd egyhetes pihenőt követően kezdték meg a gyakorlati repülő fázist október 4-én, az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

A kiképzés főbb részeit képezik a harcászati alakzatok, a földi légvédelem elleni védekezés, a kitérési manőverek, a vadászrepülőgépek elleni manőverek és egyéb műveletek.

Szili Zoltán, az MH Parancsnokság Kiképzési Csoportfőnökség alezredese elmondta, a nemrégiben beszerzett Airbus helikopterek a mai kor legmodernebb berendezéseivel vannak felszerelve, olyan technológiával, amelyről korábban a magyar katonák csak álmodhattak. Az alezredes hozzátette, aki figyeli a híradásokat, az tudja, hogy számos helyen van jelenleg is a világban konfliktus, ezért fontos, hogy felkészültek legyünk. - Folyamatban van a Honvédség újabb helikopter beszerzése is, amely egy egészen más típust érint. Minden eshetőségre fel kel készülnünk, hogy ne érhessen minket meglepetés - hangsúlyozta.

Az alezredes kérdésünkre elmondta, az MH Pápa Bázisrepülőtér ideális helyszíne a kiképzésnek, nagyon elégedett a program minden résztvevője a helyszínnel. Szili Zoltán hozzátette, folyamatosak az infrastruktúrális fejlesztések Pápán, párhuzamosan a technikai eszközök fejlesztésével.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 09:55, hétfő | Helyi

4 óra alatt 9 ittas sofőr Pápán

A Pápai Rendőrkapitányság tegnap délelőtti közlekedési akciója során 4 óra alatt 9 ittas járművezetőt szűrtek ki az egyenruhások a forgalomból.

2023. Május 28. 12:17, vasárnap | Helyi

Eldőlt: Ezüstérmes a Perutz!

Sümegen győzött 4:2 arányban a Pápa, amely így a Veszprém vármegyei első osztály második helyén végzett.

2023. Május 28. 11:22, vasárnap | Helyi

Egy napra ma minden gyermek tűzoltó lehet

Gyermeknap alkalmából kedveskedtek a családoknak a lánglovagok, akik május 28-án betekintést engedtek a laktanya életébe.

2023. Május 27. 21:38, szombat | Helyi

A háborúellenes Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékezete