Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Február 15. 08:50, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

A legnagyobb adózókat köszöntötték

A legnagyobb adózókat köszöntötték

Pápa Város Önkormányzata minden év elején fogadást tart a város legnagyobb adózóinak. Ezúttal az élen három külföldi cég végzett: a Johnson Controls, a Hirtenberger és a Boeing.

A három legnagyobb mellett természetesen számos helyi vállalkozó is meghívást kapott. A közel száz gazdasági vezetőt dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott köszöntötte. Mint mondta, a mély és elhúzódó gazdasági válságból már látszanak a kilábalás jelei - utalt a tavalyi évre vonatkozó növekedési adatra. - Lehetséges, hogy a mindennapi életben még kevésbé érezhetők a gazdaság fellendülésének jelei, de vannak kézzelfogható tények is. Ekkora mértékű IMF hitelt kevés ország fizetett vissza ilyen rövid idő alatt. 30-40 éve nem volt ilyen alacsony az infláció és a foglalkoztatási adatok is jó irányba haladnak - fogalmazott az országgyűlési képviselő. Hozzátettel: a jövőre vonatkozóan még derűsebb lehet a kép, hiszen az új Uniós költségvetés Magyarországra szánt összegének 60%-a a gazdaság fejlesztését fogja támogatni.

Áldozó Tamás köszönetet mondott a helyi vállalkozásoknak a befizetett adóforintokért. A polgármester előadásában elemezte a helyi gazdaság mutatóit. Az adatokból kiderült, az iparűzési adóból befolyt bevételek folyamatos emelkedést mutatnak a válság óta, reálértéken számolva ugyanakkor stagnálást. Ezen bevételek legnagyobb része (70%) a 20 legnagyobb adózótól származik. A pápai kistérség vásárlóerő tekintetében elmarad az országos átlagtól (92,3%), ha viszont csak Pápa városát nézzük, már közelebb kerülünk az országos átlaghoz (98%). A foglalkoztatottsági adatokból az derül ki, hogy a 2013-as decemberi adat az elmúlt öt év legjobb átlagát mutatta, vagyis évek óta most volt a legkisebb az álláskeresők száma a városban.

A városvezető a jövőre vonatkozó tervekkel kapcsolatban szólt a a helyi gazdaságfejlesztési stratégiáról. Elmondta, hogy erre a célra a város költségvetésében 400 millió forintot különített el.

A vállalkozói fórumon előadást tartott Barta E. Gyula, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ vezérigazgatója, aki a 2007-2013-as programozási időszak eredményeiről és tapasztalatairól tartott tájékoztatást és a múlt év pályázati eredményeiről szólt.

A rendezvényen a három legnagyobb adózó cég vehetett át elismerést. A legtöbb iparűzési adót a Johnson Controls fizette be, a mádodik a Hirtemberger Bt. lett, harmadik pedig a Boeing Magyarországi Fióktelepe volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.