Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Március 14. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - Ingatlannet.hu

A lakáspiac lendületét tükrözik a hírek, Pápán mégsem drágulnak brutálisan az ingatlanok

A lakáspiac lendületét tükrözik a hírek, Pápán mégsem drágulnak brutálisan az ingatlanok

A hazai lakáspiac lendülete töretlen, az üteme viszont a korábbiaknál visszafogottabb.

Ezt tükrözi a februári adásvételek száma, mely a januári adatoknál mindössze 8%-kal volt nagyobb. A keresleti index értéke ugyanakkor a tavaly áprilisban tapasztalt szint óta nem volt ilyen magasan.

Van olyan terület, ahol már kiegyensúlyozott a piac

A kettészakadó ingatlanpiaci kép nem okoz meglepetést, ez a tendencia azonban egyre szembetűnőbb: jelenleg a legolcsóbb és a legdrágább területek között tízszeres a különbség az átlagos négyzetméterárak tekintetében. Míg Budapesten 470 ezer Ft/m2 feletti az átlagár, addig Bodrogközben 47 ezer. Az árszínvonal tekintetében a fővárost Győr-Moson-Sopron, majd Veszprém megye követi, a dobogós helyektől 15-20 ezer Ft/m2 árral elmaradva pedig Hajdú-Bihar és Pest megye áll. Veszprém megyében 2015 óta közel 20%-kal emelkedtek az átlagárak, Budapesten 18%-os, Komárom-Esztergomban pedig 17%-os volt a növekedés. A legdrágább területek közé tartozó Győr-Moson-Sopron megyében a kínálati piac elérte az egyensúlyt, melyet az átlagárak minimális változása tükröz. A szakértők szerint Budapesten, Debrecenben, Pest megyében és a Balaton északi partján még kitart az áremelkedés, ezeken a területeken az ingatlanfejlesztők már a tervasztal mellől el tudják adni az új lakások felét.

Eltérő árváltozások az egyes megyékben

A tavalyi évben tapasztalt áremelkedés visszafogottabb volt a 2015-ös boomhoz képest, az ország egyes területein egyenletesen, más régiókban dinamikusabban érvényesült a változás. Pest megyében az országos szinttel megegyező mértékben – 9%-kal - Győr-Moson – Sopronban, Hajdú-Biharban, Bács-Kiskunban 12-13%-kal, Veszprémben pedig 15%-kal változtak az átlagos négyzetméterenkénti árak 2016-ban. Ehhez Veszprémben és Bács-Kiskun megyében szezonalitás is társult, míg a többi, kiemelt területen egységesen emelkedő kép mutatkozott. A növekedés a térségek többségében idén sem állt meg, Hajdú-Biharban és Bács-Kiskunban 2-3%-kal, Győr-Moson-Sopronban 1,5%-kal emelkedtek az átlagos Ft/m2 árak, míg Veszprémben 2,5%-os csökkenés következett be az év első két hónapjában.

A lakóingatlanok átlagára az ország egyes megyéiben (Ft/m2)

Pápán nem szállnak el az ingatlanárak

A megyei viszonylatokon belül is jelentősek az eltérések az egyes települések és ingatlantípusok tekintetében. A Pápán eladó család házak átlagos négyzetméterenkénti árai a tavalyi évben 6%-kal, a panellakásoké 11%-kal csökkentek, míg a téglaépítésű társaiké 7%-kal emelkedtek. Ezek a számok meglehetősen hullámzó tendenciát takarnak, az egyes típusok a nyári hónapok beköszöntével olcsóbbak lettek, a családi házak és a téglalakások árai az év későbbi szakaszában ismét felíveltek, a panellakások átlagárai viszont tovább mérséklődtek, tavaly szeptember óta pedig stagnálnak.

Lassul a lakáspiac

Idén elsősorban az új lakáspiacon lehet a hangsúly, így a lakáshitelezés és a CSOK is nagyobb szerepet kaphat. Ez a tendencia a használt lakások szegmensében kiegyenlítődést hozhat, mely a kereslet mértékében és az árakban is tükröződhet. Az árnövekedés végét jelzi az is, hogy a tavaly januári adatokhoz képest nőtt az értékesítési idő, ez a magánszemélyek által feladott hirdetések esetén mintegy 3 hetet jelent. Jelenleg a lakások átlagosan 90-100 nap alatt, a családi házak pedig 180-200 nap alatt találnak vevőre.

Forrás: Ingatlannet.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk