Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Július 21. 13:57, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A következő hónapokban 503 új buszt állít forgalomba a Volánbusz

A következő hónapokban 503 új buszt állít forgalomba a Volánbusz

A következő hónapokban 503 új busz áll forgalomba a Volánbusz 32,9 milliárd forintos megrendeléséből - jelentették be a közlekedési vállalat keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

A július első felében megkötött szerződések alapján a Kravtex Kft. 365 Credobus típusú buszt, az ITE BUS & Truck Kft. 88 Mercedest, a Volvo pedig 50 járművet szállít a Volánbusznak 2022 elejéig. Az új buszok túlnyomórészt az ország keleti és nyugati megyéiben közlekednek majd.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a rendezvényen kiemelte, hogy az idei beszerzésekkel a Volánbusz flottájának átlagkora 11 évre csökken, és további javulást vetít előre, hogy idén 1600 busz vásárlására hirdetnek meg közbeszerzést. Mosóczi László hozzátette, hogy a 2018-ban kezdődött járműfiatalítási program eddig több mint ezer új, vagy újszerű busszal bővítette a Volánbusz több mint 6 ezer darabos flottáját, megállítva a járműpark elöregedését.

Az államtitkár szerint a korszerűsítés azért fontos, mert az ország majdnem 3200 településének alig harmada érhető csak el vonattal, de alig van olyan, ahol nem jár busz, és a belföldi személyforgalom több mint ötöde jut ezekre a járművekre. A közösségi közlekedés versenyképessége tehát - mint mondta - legalább annyira függ a buszoktól, mint a vasúttól. A közösségi közlekedés részesedése a teljes belföldi közlekedésből európai összevetésben is kiemelkedő, és a MÁV-Volán csoport legfontosabb feladata, hogy ez továbbra se változzon - jelentette ki Mosóczi László.

Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár a Volánbusz korszerűsítését a hatékony működés bizonyítékának látja. Mint fogalmazott, az 503 darabos buszvásárlás a járműfiatalítási program legnagyobb egyidejű beszerzéseként igazolja, hogy megújulásra és hatékonyságra az állami vállalatok is képesek. A kormány azért is szorgalmazta a MÁV és a Volán integrációját, hogy a járműbeszerzés költségvetési forrásait hatékonyabban használják föl, erősítsék a versenyképességüket, javítsák a szolgáltatásaik színvonalát, fenntartható közlekedést működtessenek - tette hozzá.

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a közösségi közlekedés korszerűsítése jó úton halad, hiszen az év végéig megjelenik az egységes menetrendkínálat, menetrendkereső és jegyrendszer, ezt követően pedig a tarifaközösség is létrejöhet. A MÁV-Volán csoport ezzel régen várt fejlesztéseket valósít meg, és közben a fenntarthatósági szempontokat is érvényesíti, hiszen az 503 új jármű évi több tízezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a régiek - hangsúlyozta Homolya Róbert. A vasúttársaság vezetője a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívásának tekinti a környezetterhelés csökkentését az utazási igények emelkedése mellett, de hangsúlyozta, hogy a közösségi a leginkább fenntartható valamennyi közlekedés közül.

A Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a megrendelt Credobus járművekből 150 már a következő hetekben forgalomba áll az ország majdnem minden megyéjében. A Mercedes buszok az év végétől Fejér, Hajdú-Bihar, és Komárom-Esztergon megyében közlekedik. Az 50 Volvo busz novemberben érkezik. Az összes új jármű környezetbarát, fedélzetükön korszerű utastájékoztató és légkondicionáló működik - tette hozzá Pafféri Zoltán.

Értékelése szerint a vállalat megújulása már most látványos, és ha a terveknek megfelelően 2022 közepéig a járműpark 40 százaléka kicserélődik, azzal a buszok átlagos kora 10 év alá csökken. A Volánbusz több mint 6 ezer járművel évente 16 millió járaton csaknem 700 millió utast szállít, és jó mentrendi kínálattal, méltányos tarifarendszerrel, korszerű jegyrendszerrel, folyamatos fejlesztésekkel versenyképes lehet az egyéni közlekedéssel szemben - tette hozzá.

Címkék: busz, volán, volánbusz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.