Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 26. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

A kötvényalapok mennyei mannát kaptak a Fedtől

A kötvényalapok mennyei mannát kaptak a Fedtől

A Fed által bejelentett QE3-as program – havi 40 milliárd dollár értékben jelzáloggal fedezett eszközök vásárlása – mannaként hullott az égből a kötvénypiacokra.

A világ három legnagyobb kötvényalapját (Pimco, TCW, DoubleLine) kezelő cég stratégiája nyerőnek bizonyult, hiszen még a bejelentés előtt elkezdték vásárolni a piacon forgó állami garanciával ellátott jelzálogkötvényeket. Az alapok a jelzálog kötvények hozamcsökkenésével jelentősen felülteljesítették a versenytársakat, mivel az amerikai kötvénypiacon eleve alacsony hozamszintekkel találkoztunk az év korábbi időszakaiban.

A „csupán” 7,4 milliárd dollárt kezelő TCW Total Return Bond Fund nevezetű alap eszközeinek 80 százaléka a fent említett jelzálogkötvényekben nyugszik, aminek köszönhetően az évesített hozama jelen pillanatban 10,68 százalék, dollár alapon. Bill Gross, az iparág nagyágyúja által kezelt 272,5 milliárd dolláros Pimco Total Return Bond Fund alapnak sem kell szégyenkeznie 8,61 százalékos hozamával. A sort 7,89 százalékos növekménnyel a DoubLine Total Return Bond Fund zárja.

A jelen sikerei a jövőben is fennmaradhatnak a Pimco esetében, hiszen a hozamcsökkenés tovább folytatódhat. No nem a Fannie Mae által kibocsátott, és állami garanciával ellátott kötvényekre gondolunk elsősorban - teszik hozzá az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. E termékek júliusban még 2,48 százalékos hozammal forogtak, jelenleg viszont csupán 1,5-2,25 százalékkal kecsegtetnek. Sokkal inkább a visszafizetési kockázatot hordozó államilag nem fedezett jelzálogkötvények esetében lehet további jelentős árfolyam-növekedésre számítani. A nemrég még 15 százalékon forgó papírok jelenleg 5-6,5 százalékos hozamot ajánlanak.

A statisztikák alapján Bill Gross is erre rendezkedett be. A Pimco Total Return Fund amerikai államkötvény-kitettsége és a fix kamatozású kötvények súlya 9 százalék, az inflációkövető TIPS papírok súlya pedig 12 százalék volt augusztus végén. A szektor által leginkább követett Barclays Aggregate Bond indexben az államkötvények súlya ehhez képest nagyjából 36 százalék. Az Equilornál a Pimco Total Return Fund vételét ajánlják, bízva a hozamok további csökkenésében - számolt be róla a Gazdasági Rádió.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.