Városlista
2023. június 4, vasárnap - Bulcsú

Hírek

2011. December 16. 07:27, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

A kormány megtalálta a hiányzó 320 milliárdot

A kormány megtalálta a hiányzó 320 milliárdot

A költségvetés újraszámolása és a növekedési kilátások módosítása három fontos lépés megtételére kényszerítette a kormányt.

Az új alaptörvény elfogadásával elkezdődött az ország újjáépítése. A sarkalatos törvények megalkotása megtörtént, hamarosan elfogadhatja őket a Tisztelt Ház – fogalmazott Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön Matolcsy Györggyel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az unió jegybankokra vonatkozó szabályozása ezeken belül kiemelt szerepet tölt be, a magyar szabályozás sem kíván ettől eltérni. Az eurózóna gazdaságai kiegyensúlyozatlanná váltak, az államok eladósodtak, a folyamatot pedig valamilyen módon meg kell állítani. A kilábaláshoz a pénzügyi eszközök mellett szükség van arra, hogy a kormányok képesek legyenek serkenteni a növekedést – tette hozzá.

A kormány pótlólagos kiigazításokat kíván tenni a megváltozott helyzet közepette, szögezte le a kormányszóvivő.

Csökken az adósság, ha megindul a növekedés

Nagyjából szeptembertől kezdve új felhő jelent meg az unió égboltján – vette át a szót Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, Magyarországot igen sérülékennyé tette a pénzügyi kitettség, a magas eladósodottság. Foglalkoztatásbővítés, növekedés, versenyképes gazdaság, ezen gondolatok mentén cselekszik a kormány tavaly tavasz óta.

Szerdán a kormány döntött azokról az intézkedésekről, melyek segítségével tartható a 2,5 százalékos államháztartási hiány – közölte a miniszter. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha megindul a növekedés, csökken majd az államadósság is. Az állam 1 százalékos növekedéssel számolt korábban, a Bundesbank mindeközben 0,6 százalékot jósol saját gazdasága számára. Még Ázsia is lelassult, vele együtt pedig az egész világ, tette hozzá.

Három intézkedés

A költségvetést közel 300 forintos euróárfolyamon számolja újra a kormány, emelte ki a tárcavezető. Az 1,5 százalékos korábbi kalkuláció helyett 0,5 százalékkal számol a kormány, mondta. „A két dolog együttes hatása nagyjából 320 milliárd forintot tesz ki. 220 milliárd forintot az Országvédelmi Alapban találtunk meg, a maradék 120 milliárdot három intézkedésből fedezünk majd.”

Először is végrehajtunk egy 52 milliárdos költségvetési tartalékolást, ez több minisztériumot érint majd. 48 milliárdot hoz 2012-ben, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári pillérben maradók 3 százaléka ezután a közös büdzsébe utalja majd befizetéseit. Harmadik lépésként pedig emeljük a dohánytermékek jövedéki adóját húszmilliárd forinttal – fogalmazott Matolcsy György. Kérdésre válaszolva kifejtette: a dohánytermékek jövedéki adójáról már korábban döntés született, ezt a folyamatot gyorsítják most fel.

Azt a 30-35 százalékos részt, melyet a kormány levett a bajba jutott devizahiteles családok nyakából, valamilyen módon elő kellett teremteni, magyarázta a miniszter. Ezekkel az intézkedésekkel biztosan hozható a jövő évi 2,5 százalékos hiány, szögezte le.

A nemzetgazdasági miniszter „szép hírlapi kacsának” nevezte az egyik vezető magyar napilap azon értesülését, mely szerint a kormány külön pénzügyminisztériumot hoz létre.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 04. 15:43, vasárnap | Belföld

Csapadékosabbá válik az időjárás a jövő hét elején

2023. Június 04. 08:29, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. Június 04. 08:24, vasárnap | Belföld

A világ legnagyobb székelykapuját adták át Sokorópátkán

2023. Június 04. 08:20, vasárnap | Belföld

Nemzeti összetartozás napja - Az Egyesült Államokban több mint 1,4 millióan vallják magukat magyarnak, vagy magyar származásúnak

Az Egyesült Államok legutóbbi népszámlálási adatai szerint az ország lakosságából több mint 1.,4 millióan vallják magukat magyarnak, vagy magyar származásúnak - mondta az Amerikai Magyar Koalíció elnöke.