Városlista
2023. március 29, szerda - Auguszta, Bertold

Hírek

2011. December 10. 17:48, szombat | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

A kórházak gyors államosítása komoly zavarokat fog okozni

A kórházak gyors államosítása komoly zavarokat fog okozni

Dr. Pusztai Erzsébet egykori egészségügyi államtitkár volt a Petőfi Asztaltársaság vendége. A beszélgetés témája a magyar egészségügy helyzete, tervezett átalakítása volt.

A Petőfi Asztaltársaság idei utolsó programját megelőzően a pápai Alsóvárosi köztemetőben nemzetiszalaggal átkötött koszorút helyezett el a volt MDF-es politikus asszony az egy esztendővel ezelőtt elhunyt Kövy Zsolt, városunk egykori alpolgármestere, Pápa emblematikus alakja – az MDF, MDNP hajdani pápai alapítója, vezetője - nyugvóhelyénél. A beszélgetés előtt a Boszorkánykonyha közönsége egyperces néma tisztelgéssel adózott Kövy Zsolt emlékének.

Kerecsényi Zoltán, a pápai Petőfi Asztaltársaság ügyvivője mutatta be az egybegyűlteknek az egykori egészségügyi szakpolitikust. Dr. Pusztai Erzsébet elmondta, hogy mélységesen ellenzi a kormány kórházakat érintő államosítási terveit. – Az előző rendszerben megtanulhattuk, az állam milyen rossz gazda. Nem beszélve arról, hogy egy ekkora ellátórendszert képtelenség néhány hét alatt ilyen mértékben megváltoztatni. Teljesen egyértelmű, hogy komoly zavarokat fog okozni az intézmények gyors államosítása. Szerinte a kórházak irányítása is problémásabb és bürokratikusabb is lesz, mivel a helyi problémákat nem fogják tudni központilag rugalmasan megoldani - mondta Pusztai Erzsébet.

Az egykori egészségügyi államtitkár kitért arra is, hogy szerinte a magánszféra bevonása jelentene megoldást az egészségügy mai problémáira. – Forrásbevonásra van szükség, állami szinten pedig nincs esély plusz tőke bevonására. Emellett teljes átszervezésre, akár kórházak, osztályok megszüntetésére, átszervezésére is. Az egészségügy átalakult és nagyon gyorsan fejlődik. Lépést kell tartani a változásokkal – mondta.

Dr. Pusztai Erzsébet szerint ha minél több orvosnak teremtik meg a magánpraxisok lehetőségét, úgy, hogy az orvos magát a rendelőt is megvásárolhatja, annál több orvos fog itthon maradni. A paraszolvencia kérdésével kapcsolatban is szólt az egykori MDF-es politikus, szerinte legalizálni kellene a hálapénzt, melyet akkor kellene fizetni, ha a beteg külön meg szeretné választani, melyik orvos végezze el a műtétet. Erre egy biztosítási rendszert is lehetni építeni – vázolta elképzeléseit dr. Pusztai Erzsébet.

Dr. Pusztai Erzsébet Budapesten született. 1977-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen és ettől az évtől Ajkán dolgozott a kórház belgyógyászati, majd fertőző osztályán adjunktusként. 1982-ben belgyógyászatból, 1985-ben fertőző betegségekből szakvizsgázott. Több közleménye jelent meg orvosi szaklapokban, 1987-ben elnyerte az Infektológiai Társaság pályadíját.
Az 1990. évi országgyűlési választáson a Magyar Demokrata Fórum színeiben indult, és a Veszprém megyei 1. sz. választási körzetben lett egyéni képviselő.
A rendszerváltoztató parlament megalakulása után a Szociális- Családvédelmi- és Egészségügyi Bizottság tagja volt 1992. májusáig. Ezután felkérést kapott néhai Antall József miniszterelnöktől a Népjóléti Minisztérium politikai államtitkári posztjára. Ezen beosztásában vezető szerepet vállalt többek között a Magzatvédelmi Törvény és a hozzá csatlakozó rendeletek megalkotásának parlamenti vitáiban, valamint a Családvédelmi Szolgálat kialakításában. Az államtitkári feladatokat az 1994-es országgyűlési választásokig látta el.
1994-ben az MDF országos listáján jutott be a parlamentbe.
A Magyar Demokrata Néppárt alapító tagja, 1996-os megalakulásától parlamenti frakciójának helyettes vezetője volt. A Szociális- és Egészségügyi Bizottság, valamint 1994-től 1996-ig a Költségvetési Bizottság munkájában vett részt. Közel 700 alkalommal szólalt fel, ebből 116 kérdést intézett a kormány tagjaihoz, 266 törvénymódosító javaslata volt, melyek egy részét el is fogadták.
1998 és 2002 között ismét országgyűlési képviselő volt. 1998. július 14. és 2000. május 31. között az egészségügyi minisztérium politikai államtitkáraként munkálkodott. Ezután, az MDNP és a Magyar Demokrata Fórum egyesülését követően az MDF népjóléti kabinetjét vezette.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 29. 14:09, szerda | Helyi

TOP 50-es körözöttet fogtak el Pápán!

El akart rejtőzni a rendőrök elől a 39 éves férfi.

2023. Március 28. 17:27, kedd | Helyi

Új Mercedes és Volvo buszokat kap a megye, Pápára is jut belőlük

Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz.

2023. Március 28. 15:54, kedd | Helyi

Légpuskával fejbelőtt egy macskát az egyik Pápa-környéki településen

Állatkínzás miatt nyomoznak a pápai rendőrök, akik gyanúsítottként hallgattak ki egy 74 éves Pápa-környéki férfit.

2023. Március 28. 14:40, kedd | Helyi

Visszakapta a pápai kislány az ellopott kerékpárját

Egy 18 éves fiatal lopta el a bringát.