Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 12. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A kontinensen is egyedülálló szimulátor létesül a pápai légibázison

A kontinensen is egyedülálló szimulátor létesül a pápai légibázison

Új épület kivitelezése kezdődhet meg az MH 47. Bázisrepülőtér területén, amelyben többek között egy Boeing C-17-es szállítógép szimulátora is helyet kap.

A nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (angolul Strategic Airlift Capability vagy SAC) a Magyar Honvédség pápai légibázisán üzemeltet három Boeing C-17 Globemaster III típusú, nagy hatótávolságú szállító repülőgépet, ezáltal katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítva a konzorcium 12 tagállama számára. Már a program megszületésekor felmerült egy kiképző létesítmény létrehozásának a terve, amelyben egy szimulátor is helyet kapott volna.

Hosszas előkészítés után megkezdődhet a létesítmény kivitelezése - tudtuk meg Ott Gábortól. A projekt vezetője elmondta, a létesítmény tervezési, kivitelezési és üzemeltetési feladatait is a Légiszállítást Kezelő Programiroda látja el.

A zöld mezős beruházásként megvalósuló projekt összértéke meghaladja a 10 milliárd forintot, amelyből a legnagyobb tétel magának a szimulátornak a beszerzése. A legmodernebb technológiát telepíti Pápára a Boeing, egy mozgó alvázon működő pilótafülke másolatot kell elképzelni, az épületben pedig további kiszolgáló helyiségek kapnak majd helyet. Az új létesítmény széles körű kötelező repülőszemélyzeti képzést biztosít a Nehéz Légiszállító Ezred pilótái és rakománykezelői számára, javítva a SAC műveletek általános készenlétét és hatékonyságát, helyettesítve azokat a szimulátor használatával, s így jelentős anyagi megtakarítást tudnak elérni.

Csütörtökön délután ünnepélyesen az első "kapavágás" is megtörtént a területen, ahol Gregory Clark, a NATO Légiszállítást Kezelő Iroda programigazgatója, Jason Mills ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, valamint Bencze Zsolt, a SAC Program infrastruktúráért felelős tisztviselője köszöntötte a jelenlévőket. A beruházást a programban részt vevő 12 nemzet közösen finanszírozza, a létesítmény 2025-ben készül el, várhatóan szeptemberben vehetik majd birtokba a pilóták.

Az új épület mintegy 1438 m2-en valósul meg, ahol a központi elem lesz a 14 méter magas szimulátor öböl, amelyhez egy földszintes épületrész csatlakozik. Ebben a csatlakozó épületrészben kapnak helyet a C-17 szimulátor üzemeltetését biztosító személyzet irodái, műhelyei, valamint a repülőszemélyzet kiképzését szolgáló tantermek és eligazítók.Az épület tervezése 2022-ben kezdődött és BIM alapokon történt a programterv fázisától kezdődően egészen a részletes kivitelezési tervek elkészítéséig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.