Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Február 24. 18:37, péntek | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu (Sz.Zs.)

A kommunizmus áldozataira emlékezett a Jobbik

A kommunizmus áldozataira emlékezett a Jobbik

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezést a Jobbik Magyarországért Mozgalom pápai alapszervezete, a Hit Pajzsa Nemzeti Egylet és a Pápaiak a Nemzetért Egyesület.

A február 24-én pénteken, egy nappal a hivatalos emléknap előtt megtartott koszorúzással egybekötött megemlékezésen Erőss Bulcsú, a Jobbik önkormányzati képviselője mondott beszédet. - Akik itt vagyunk, jól ismerjük azt a 45 évet, melyet a kommunizmus beteges ideológiáján kellett elszenvednünk. Ebben az időszakban sárba tiporták az emberi- és a szabadságjogokat, államosították a magántulajdont, tiltották az egyházak működését, a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát is nagyon keményen megnyirbálták. Egy életképtelen rendszert próbáltak ráerőszakolni a magyar emberekre. A beteges ideológia egyik célja az volt, hogy eltemesse kulturális kincseinket – fogalmazott Erőss Bulcsú.

Szomorúságáról adott hangot a politikus akkor, amikor arról beszélt, hogy a rendszerváltás után 21 évvel is számos olyan település van az országban, ahol olyan személyekről vannak közterületek elnevezve, akik a kommunista rendszer fenntartásáért dolgoztak.

Erőss Bulcsú beszélt az ügynöklistákról is, melyeket a Jobbik nyilvánosságra hozna. – Lássuk tisztán, kik voltak azok az emberek, akik rólunk, magyar emberekről jelentéseket írtak, vagy azok a tartótisztek, akik magyarok tízezreit kergették a kétségbeesésbe. Jól látszik, hogy sem a Fidesznek, sem az MSZP-nek nem érdeke ezen ügynöklisták nyilvánosságra hozatala, hiszen a parlamentben is elutasították ezt a kezdeményezést.

Az egybegyűltek Kiss Zoltánról is megemlékeztek. – Kiss Zoltán volt az az alezredes, akit 1952-ben a kommunisták kivégeztek, mártírként vonult be a történelembe.

Az emlékezők a Himnusz eléneklése után elhelyezték koszorúikat és mécseseiket az emléktáblánál.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott határozata rendelte el. Ennek értelmében a középfokú oktatási intézményekben minden év február 25-én tartják a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját, annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták.

Kiss Zoltán emléktábla (Pápa)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.