Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Szeptember 29. 09:09, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

A kastélykerítés kapcsán csaptak össze az önkormányzati képviselők

A kastélykerítés kapcsán csaptak össze az önkormányzati képviselők

Már az első napirendi pont tárgyalásán indulatos szóváltás folyt, melyet a kastélykerítés és kapu helyreállításának beruházása váltott ki.

Az elsőként ugyanis a költségvetési rendelet módosítása volt napirenden, a módosítás intézményi többletbevételekről és kiadásokról, helyi adóbevételek előirányzatainak módosításáról, önkormányzati támogatásokról, finanszírozási pénzügyi műveletekről, működési célú kiadásokról és a fejlesztési feladatokhoz kapcsolódó többletigényekről szólt.

Ezért kerül többe

Ez utóbbiak között szerepelt az Esterházy-kastély kerítésének és kapuinak rekonstrukciójához szükséges többletforrás is. Az eredetinél magasabbra rúgó kivitelezési költségek indokoltságáról a rekonstrukció tervezője, Kaló Judit tájékoztatta a testületet. Kiemelte, a kastélykerítés rekonstrukciója rendkívül bonyolult kutatási és építészeti feladat, az előzetes szakértői vizsgálatok az esetleges kivitelezési problémák nagyobb részét prognosztizálták, ennek ellenére a növényzet és a burkolat megbontása után sok olyan műszaki gond került napvilágra, amire nem számíthattak előre. Ugyanakkor a rekonstrukcióhoz szükséges téglák, fedőelemek olyan egyedi paramétereknek kell, hogy megfeleljenek, ami szintén drágítja a pótmunkák költségét. Az eredetileg tervezetthez képest ugyanis a nyugati oldalon is újjá kellett építeni egy falszakaszt, amiről a burkolat megbontásakor kiderült, hogy rendkívül rossz állapotú, így ezt pótmunkaként kell elvégezni. Süle Zsolt a tájékoztatóhoz kapcsolódó hozzászólásában horrornak nevezte a többletköltségeket és tételesen kérte a pluszmunkák felsorolását.

Kaló Judit válaszában elmondta, többek között 122 négyzetméter egyedi burkolótéglával többet kell legyártatni, de a másik burkolóelemből is 87 négyzetméterrel több kell, 187 folyóméter díszítőelem többlettel számolnak és az új kerítés védelmére a dréncsövezést is hosszabb szakaszon kell elvégezni. Molnár István városfejlesztési osztályvezető a tervezett járdaépítés költségeiről tájékoztatta a képviselőt.

Facebook kommentek

Dr. Hermann István megjegyezte, örül, hogy a labilis és néhány év múlva összeomló kerítésszakaszt inkább már most újjáépítik és dr. Bányai Katalin is úgy vélekedett, természetes, hogy egy műemléki építménynél sok előre nem látható hiba merül fel. A kastélykerítés rekonstrukciójáról szóló vitában Áldozó Tamás polgármester felvetette, a közszereplőknek illene felelősséggel nyilatkoznia a témáról, nem pedig részt venni a közösségi médiában zajló negatív hangulatkeltésben, majd hozzászólásokat olvasott fel egy facebookos zárt csoport oldaláról, ahol trágár szavak kíséretében kritizálják a városi beruházást. Ezek között a beruházási pénzek lenyúlásától, a városháza munkatársainak tisztességtelen eljárásairól és zsebretett pénzekről is szó van. Hozzátette azt is, az oldal adminisztrátora Süle Zsolt, viselkedését pedig méltatlannak nevezte.

Önkormányzathoz kötődő vállalkozások?

Süle Zsolt válaszában úgy fogalmazott, a polgármester visszaél pozíciójával és már sokadik alkalommal zaklat magánembereket a Facebookon. Unger Tamás alpolgármester felháborítónak nevezte a Jobbikos képviselő szavait és megemlítette, több olyan oldal is létezik a közösségi médiában, ahol Jobbikos helyi és regionális vezetők adminisztrálása mellett zajlik a város lejáratása. Süle Zsolt kétszínűnek nevezte a polgármestert és az alpolgármestert, és mint mondta, a városban minden beruházást ugyanazon személyekhez, ugyanahhoz a párthoz kötődő kivitelezők végeznek.

Minden kritizáló nyújthat be ajánlatot, a legolcsóbb nyer

Erre válaszul a polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást a piac építésére, a verseny nyitott, így minden kritizáló nyújthat be árajánlatot, fél-, harmad- vagy negyedáron, aztán lehet fogni a kalapácsot, a talicskát és lehet dolgozni, csak örülni fog a város ha egy-egy beruházást kevesebb forrásból megvalósíthat. A hosszúra nyúlt, indulatos vita végén végül 3 tartózkodás mellett elfogadták a költségvetési rendelet módosítását.

Uszítás

- Ez a vita jó látlelet volt a mai közélet állapotáról - mondta Áldozó Tamás polgármester az ülést követő sajtótájékoztatóján - adott egy önkormányzati képviselő, Süle Zsolt, akinek minden lehetősége megvan arra, hogy a beruházások részleteiről tájékozódjon. Minden lehetősége megvan arra, hogy tudjon arról, ami az egyes szerződésekben, ajánlatkérőkben szerepel, amiket az egyes beruházások lebonyolításánál ismerni lehet. Ha Süle Zsolt - aki naponta 4 órát dolgozik - érezné a felelősségét, vagy meg akarna dogozni legalább a tiszteletdíjáért, amit a várostól kap, s meg akarna felelni a képviselői esküjének, akkor körülnézne maga körül a világban és elolvasná ezeket a dokumentumokat. Ha pedig elolvasná ezeket a dokumentumokat, megnyugtató válaszokat tudna adni álságos kérdések helyett, amiket a saját maga által moderált oldalakon feltesz és utána abban gyönyörködik, hogy erre az uszításra őrjöngenek a követői.
A polgármester kiemelte, ebben az a szörnyű, hogy Süle Zsolt a saját követőit csapja be leginkább.
-Ebbe sajnos nem gondolnak bele azok, akik minősíthetetlen stílusban megnyilvánulnak - hiszen van ott cigányozás, akasztás és egyéb megszólalás -, hiszen Süle Zsolt olyan helyzetet teremt, ahol elhallgatások, titkolózások vannak a háttérben, pedig ő lenne a hivatott arra, hogy ezeket eloszlassa. Ezt a fajta kommunikációt következetesen visszautasítom! Azt szeretném, ha egyenesen, világos kérdésekkel, világos válaszokkal működne a helyi közélet - jelentette ki.
Áldozó Tamás azt is hozzátette, örülne, ha Süle Zsolt átérezné a felelősségét.
-Leginkább annak örülnék, ha Süle Zsolt közösen dolgozna ennek a városnak a sikeréért. Mert ő és az ő követői azt nem hajlandók megérteni, hogy attól, hogy a városnak jobb, nekik nem lesz rosszabb. Ők is ennek a városnak a részei, ők is ennek a megváltozott, jobb életminőséget kínálni tudó városnak a polgárai lesznek ezen túl is.

Jól alakulnak a költségvetési bevételek

Az első féléves gazdálkodásról szóló beszámolót 1 tartózkodással szavazták meg a képviselők, erről a városvezető sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, pillanatképet ad a költségvetési folyamatok állásáról.
-Jó látni, hogy azok a folyamatok váltak valóra, amikkel a tervezéskor számoltunk, így állíthatjuk, hogy a város költségvetését év végéig teljesíteni tudjuk. Jól alakulnak a bevételeink és a tervezettnek megfelelőek a kiadásaink. A bevételek alakulása azt is lehetővé tette, hogy további forrásokat tudunk a város beruházásokhoz rendelni az idei évben és 2019-re is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.