Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Április 03. 14:29, péntek | Helyi

A karantén idején sem tétlenkedik a pápai református kórus

A karantén idején sem tétlenkedik a pápai református kórus

Az utóbbi hetekben másról se szólnak a hírek, beszélgetések, mint a koronavírus, karantén, ‘maradjotthon’, digitális oktatás, homeoffice, elmaradt programok. Az életünk egy része már az online világban zajlik, egyre többet és egyre kreatívabb módokon használjuk az internet adta lehetőségeket.

Ebben az időszakban a zenekarok, kórusok is arra kényszerülnek, hogy szüneteltessék próbáikat. Sajnos a református gyülekezet kórusával sincs ez másként, mégsem tétlenkednek a kényszerpihenő alatt. Egy videót tettek közzé, melyben külön-külön, mégis együtt énekelnek az énekkar tagjai. A Séllyei István Énekkar karnagyát, Parola Csabát kérdeztem a megvalósításról.

Honnan jött az ötlet a videó elkészítéséhez?

Szerettük volna tartani a kapcsolatot egymással a karantén idején is. Csoportos videóhíváson, beszélgetésen, közös éneklésen gondolkodtunk. Aztán az egyik kórustagunk által megosztott videóból jött az ötlet. Abban egy külföldi kórus énekel, ki-ki a saját otthonában, a technikának köszönhetően mégis együtt. Mivel nagyon sokan jelezték, hogy szívesen benne lennének egy hasonló projektben, belevágtunk.

Hogyan sikerült megvalósítani?

Miután kiválasztottam a darabot, úgy gondoltam, hogy legyen még izgalmasabb az ének, és megkértem a szerzőt, hogy legyen benne ő is a virtuális kórusban, mint karnagy. Hezitálás nélkül benne volt az ötletben, s már másnapra nálam volt a vezényléséről készült videó. Így kerülhettem én is az énekesek közé. Még aznap felvettem a saját videómat, és a két felvételt összedolgozva küldtem tovább a kórustagoknak. Ők rendre küldték is a videókat, így folyamatosan tudtam a munkával haladni. Ez különösen hangtechnikailag volt komoly kihívás, hiszen majdnem 30 hanganyagot kellett nagyon pontosan beidőzítenem és összedolgoznom.

Tervezel még hasonló videókat?

Szívesen belevágnék hasonló munkákba, mivel célunk az emberek bátorítása, biztatása ezekben a nehéz időkben. A megvalósítást nagyban befolyásolja a megfelelő technikai háttér hiánya.

Milyenek a visszajelzések?

Nagyon pozitívak a visszajelzések, számtalan dicsérő komment, üzenet érkezett. Mivel az országban szinte elsőként készítettünk ilyen típusú produkciót, rengeteg levelet, megkeresést kapok, hogy egyrészt gratuláljanak, másrészt pedig a technikai kivitelezéséről informálódjanak.

Köszönöm a válaszokat! Bízom benne, hogy amíg a személyes találkozás korlátozott, addig sem maradunk énekés nélkül, hiszen a rendhagyó szereplés új kihívást és hatalmas élményt jelentett a virtuális kórus minden tagjának. De legjobban a karantén végét várjuk, mivel az együtténeklést nem pótolhatja semmi!

Szalóky Eszter, kórustag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.