Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Május 30. 13:58, kedd | PR
Forrás: (x)

A kábelnyúzó szerepe az elektronikai hulladék újrahasznosításában

A kábelnyúzó szerepe az elektronikai hulladék újrahasznosításában

Életünket - akár szó szerint értve is - behálózzák elektromos vezetékek, drótok. Az elektronikai cikkek terjedésével egyre csak növekszik a vezetékek, kábelek mennyisége.

Szinte minden elektromos eszköznek vannak belső, vagy külső vezetékei. Az idő múlásával ezek mennyisége – tekintettel az elektronikai eszközök egyre rövidebb élettartamára – egyre csak növekszik és kezelés hiányában veszélyt jelenthetnek a környezetre. Elektronikai hulladéknak a különféle elektromos gépeket, elektronikai eszközöket, háztartási gépeket (számítógépek, mobiltelefonok, televíziók, hűtők, mosógépek, villanymotorok, stb.) tekintjük. Ide sorolhatók azonban ezen berendezések, eszközök részét képező, vagy ezen készülékek tartozékaként használt kábelek, vezetékek is. Ennek megfelelően semmiképp nem szabad őket a háztartási hulladékok közé dobni. Lehetőség szerint le kell adni fémhulladékként erre szakosodott telepeken. Legjobb esetben lakossági gyűjtőládákba helyezhetők (társasházakban, műszaki áruházakban). Így lehetőség nyílik az ártalmatlanításukra.

Milyen módon dolgozhatóak fel a kábelek?

A legtöbb vezetéken valamilyen borítás, burkolat, bevonat, szigetelés van. Lehetőség szerint ezeket szükséges eltávolítani elsőként. Régebben égetéses technológiával oldották meg. Napjainkban ez már nem kivitelezhető a környezetszennyezés miatt.

Keresztmetszet függvényében változhat az eljárás. A vékonyabb vezetékeket daráló gépek segítségével aprítják, tulajdonképpen granulátummá. Így segítve elő a gazdaságos tárolást, szállítást és beolvasztást. A vastagabb kábeleket pedig kezelhető hosszúságú darabokra vágják, majd a héját különféle kábelnyúzó gépekkel gyorsan, hatékonyan és biztonságosan fejtik le. Ilyen például, a McIntyre Euro-strip 1000 kábelnyúzó gép is. Ez egy kisméretű gép, amely percenként akár 15 méter 25 mm-es kábelt képes megszabadítani a burkolatától. További nagy előnye, hogy mérete miatt mobilis, könnyen áthelyezhető, így több helyszínen is alkalmazható.

A kábelek héjától való megtisztítása után kerül sor az aprításra, mely szintén darálóval történik. A végtermék itt azonban már a tiszta – műanyag vagy gumi bevonat nélküli – fém. Ezzel a módszerrel a fémet úgy tudják beolvasztani, hogy nagyságrendekkel gyorsabb a tisztítási eljárása. További előnye, hogy a leválasztott műanyag szintén külön újrahasznosítható anyagösszetételétől függően.

Az elektromos vezetékek újrahasznosíthatók?

Természetesen igen. Mégpedig azért, mert bár túlnyomórészt burkolattal rendelkeznek, legtöbbjük rézből vagy alumíniumból készül. Ezek mindegyike feldolgozható és újrahasznosítható anyag.

Szinte minden gyűjtőhely, hulladékudvar átveszi a vezetékeket, kábeleket. Függetlenül attól, hogy milyen típusú, keresztmetszetű, vagy hosszúságú. Tekercsben van e vagy darabokban. Az erre szakosodott feldolgozók különféle technológiákkal folytatják le az újrahasznosítási eljárást.

Összegezve

Bár kevés figyelmet kap, környezetvédelmi szempontok figyelembevételével fontos megérteni, hogy az elektronikai hulladékok egyik fontos és egyre nagyobb mennyiségben előforduló elemei a különféle elektronikai kábelek és vezetékek. Begyűjtése viszonylag egyszerű, mint ahogy kezelésük is. Gyors és hatékony, környezetet kímélő kábelnyúzó és daráló technológiával való feldolgozásuk nem csak ökológiai szempontból előnyös, hanem gazdasági szempontból is fontos és vállalkozások számára is rentábilis.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.