Városlista
2023. március 29, szerda - Auguszta, Bertold

Hírek

2012. Február 01. 07:54, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A JP Morgan borúsan látja térségünk helyzetét

A JP Morgan borúsan látja térségünk helyzetét

A bankhitelek folyósítási kondícióinak szigorodása már érezteti növekedéskorlátozó hatását a felzárkózó térség gazdaságokban az egyik vezető globális pénzügyi szolgáltató csoport Londonban ismertetett új elemzése szerint

A JP Morgan pénzügyi elemzői kimutatták, hogy a vizsgált európai, ázsiai és latin-amerikai felzárkózó gazdaságokban tavaly májusban tetőzött a belső hitelkiáramlás növekedési üteme, az egész térségre nézve átlagosan 24 százalékos éves bővüléssel. Novemberben azonban átlagosan már csak 15 százalékkal nőtt tizenkét havi összevetésben a hitelkiáramlás ebben az országcsoportban.

Háromhavi szekvenciális összevetésben még meredekebb a lassulás. A ház adatai szerint az így számolt, éves szintre kivetített hitelkiáramlási növekedés 2010 végén még 32 százalékos volt, tavaly novemberben azonban mindössze 4 százalékos.

Európán a legnagyobb a nyomás

A JP Morgan elemzői szerint a három vizsgált térség közül a felzárkózó európai gazdaságokra nehezedik a legnagyobb nyomás, tekintettel arra, hogy ezeknek az országoknak a legszorosabb a kapcsolódása az euróövezethez. A bankpiaci kondíciók romlásából a közép-kelet-európai térségre háruló növekedési kockázatokra más nagy citybeli házak is felhívták már a figyelmet.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) múlt héten kiadott idei első növekedési előrejelzésében szintén azt állapította meg, hogy az euróövezeti adósságválság már elkezdte éreztetni hatását a közép-kelet-európai átalakuló térségben, és az EBRD szerint az idén emiatt jelentősen lassul az országcsoport kilábalási folyamata.

Lassulás

A térség gazdasági átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet prognózisa szerint a bank által támogatott 29 ország átlagos gazdasági növekedési üteme az idén 3,1 százalék lesz az EBRD által 4,8 százalékosra becsült tavalyi GDP-növekedési átlag után. Az EBRD szerint e meredek növekedési lassulást elsősorban a valutauniós stressznek különös mértékben kitett Közép- és Délkelet-Európa gazdasági növekedésének jelentős gyengülése okozza.

A londoni pénzintézet szerint a Magyarországot is magában foglaló közép-európai és balti csoportban az idén átlagosan mindössze 1,4 százalékos gazdasági növekedés várható az előző, tavaly októberi EBRD-prognózisban jósolt 1,7 százalék helyett.

Csapnivaló előrejelzés sújtja hazánkat

Magyarország esetében azonban a londoni bank a térségi átlagnál jóval meredekebben, az előző előrejelzésben szereplő 0,5 százalékos növekedésről 2,0 százalékponttal 1,5 százalékos GDP-visszaesésére módosította a 2012 egészére szóló GDP-növekedési becslését.

Az EBRD e szűkebb térségen belül még Szlovéniában jósol idei recessziót: a szlovén gazdaságra adott GDP-előrejelzését a korábbi 0,5 százalékos növekedésről 1,6 százalékponttal 1,1 százalékos visszaesésre rontotta.

Osztrák bankok

Londoni felzárkózó piaci közgazdászok több elemzésükben külön foglalkoztak az osztrák felügyeleti hatóságok nemrégiben hozott rendelkezésével is, amely szerint a közép-kelet-európai piacon jelenlévő osztrák bankoknak már 2013 januárjára teljesíteniük kell a szigorított Bázel-III-as tőkemegfelelési előírásokat, emellett biztosítaniuk kell, hogy keleti érdekeltségeik kinnlevőség-betétállomány rátája az új folyósítások esetében az idei év után nem haladhatja meg a 110 százalékot.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics ezzel kapcsolatos minapi elemzésében úgy vélekedett, hogy az osztrák bankok tőkemegfelelési rátaemelésének egyik módja a keleti érdekeltségek finanszírozásának csökkentése. A ház szerint a kelet-európai leánybankok számára ez azt jelentené, hogy csökken a portfolióikban lévő nagy mennyiségű, rövid futamú adósság megújításának elsődleges refinanszírozási forrása.

A Capital Economics szerint ebben a helyzetben a kelet-európai bankérdekeltségeknek két lehetőségük van: vagy más finanszírozási forrást találnak – szélsőséges esetben ez lehet akár a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is –, vagy még tovább szigorítják hitelezési kondícióikat.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 29. 13:15, szerda | Belföld

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter Budapesten, a Magyar Multi Program szerdai zárókonferenciáján.

2023. Március 29. 13:14, szerda | Belföld

A május 1-jei hosszú hétvégén egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding szerdán az MTI-vel.

2023. Március 29. 09:08, szerda | Belföld

Fiatal nő életéért küzdöttek a NAV-osok

Több méteres kidőlt fa törzse csapódott egy autósra a hétfői szélviharban, akinek az életét a NAV munkatársai szolgálat közben segítettek megmenteni.