Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Március 01. 08:12, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu (Sz.Zs.)

A jövőkép nélküli ellenzék miatt nem bukott még meg a Fidesz

A jövőkép nélküli ellenzék miatt nem bukott még meg a Fidesz

Többek között erről beszélt Lakner Zoltán politológus a Petőfi Asztaltársaság 2012. február 29-i, soron következő összejövetelén.

A Boszorkánykonyha étteremben megtartott összejövetelen Kerecsényi Zoltán, az asztaltársaság egyik ügyvivője mutatta be a fiatal politológust, aki ezután beszélt a jelenlegi magyarországi politikai helyzetről.

Szerinte a 2010-es választási eredmény maga volt a pártrendszerváltás. Megszűnt az a kétpólusú rendszer, mely jellemezte a magyar politikát több mint 10 évig és kialakult egy központi politikai pólus, melyet két oldalról a Jobbik és az MSZP határol. A politológus szerint a Fidesz valóban komoly felhatalmazást kapott, amit ők úgy értelmeztek, hogy ennek birtokában mindent lecserélhetnek, ami az elmúlt 20 évet jellemezte. - Tudatosan kerülik a reform szót is, hiszen nem megújításban, hanem teljes lecserélésben gondolkodnak, igaz ez a személyi állományra, a tisztségviselőkre, vagy az alaptörvényre is. Lakner szerint sok esetben ezek olyan, eddig megszokott jogállami normák áthágásával járnak, melyekre eddig nem volt példa (választási törvény átalakítása, teljes centralizálás).

Lakner Zoltán szerint a kormány tudatosan tartja apátiában az embereket. A Fidesz számára előnyös az, ha az választópolgárok többsége elfordul a politikától, ingerküszöbe egyre magasabbra kerül. A párt rendelkezik egy olyan erős törzsszavazói gárdával, akik bármikor képesek újra megválasztani Orbán Viktort.
A politológus beszélt arról is, hogy a kormányzó párt népszerűsége nagymértékben csökkent. - Sokan elpártoltak a Fidesztől, sokan csalódtak a pártban. De akkor hogy-hogy nem bukott még meg a Fidesz? Lakner szerint ennek oka a megosztott és jövőkép nélküli ellenzék. - Az emberek nem látnak olyan pártot, amely alternatívát tudna kínálni. A Fidesz már hozzágyengült az ellenzékhez, most már csak az a kérdés, hogy a "demokratikus oldal" képes lesz-e egy bal oldali összefogásra, hogy megdöntse az Orbán-rendszert - tette fel költői kérdését Lakner Zoltán.

Végül Grőber Attilának a társaság másik ügyvivőjének és a közönség kérdéseire is válaszolt Lakner Zoltán.

Lakner Zoltán körülbelül tizenkét éve szerepel a nyilvánosság előtt politikai elemzőként, egyebek mellett választási műsorok szakértő vendégeként. 2005 és 2009 között a Lapozó című műsor állandó vendége volt. Számos tekintélyes lap közli elemzéseit. Politológusként fő kutatási témája a Magyar Szocialista Párt, amelyről első tudományos publikációja 1998-ban jelent meg. 2011 tavaszán pedig az Utak és útvesztők címmel a Napvilág kiadó publikálta az MSZP húsz évéről írt könyvét.
Az alkalom támogatója a Táncsics Mihály Alapítvány volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.