Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Október 06. 21:35, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

A hősiesség jelképévé váltak - Az aradi vértanúkra emlékeztek Pápán

A hősiesség jelképévé váltak - Az aradi vértanúkra emlékeztek Pápán

Az október 6.-i események 167. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést Pápa város önkormányzata, a Március 15. téren.

Gróf Batthyány Lajos, Aulich Lajos, Damjanich János, Knézich Károly, Lahner György, gróf Leiningen Westenburg Károly, Nagy Sándor József, Pöltnberg Ernő, Török Ignác és Vécsey Károly, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos, Kiss Ernő, valamint Schweidl József - csendültek fel az 1849. október 6-án kivégzett magyar miniszterelnök és a tizenhárom aradi vértanú nevei a megemlékezésen. -Útjuk messziről és sok irányból vezetett Aradra, ám egy dologban nem különböztek: a magyar szabadsághoz halálukig hűek maradtak. Különbözőek voltak. Eltérő volt a nemzetiségük, iskolázottságuk, társadalmi és vagyoni helyzetük, életkoruk. Különbözőek voltak haláluk pillanatában, a mai napig tartóan, és amíg világ a világ, amíg él e nemzet, a magyarság, a szabadság, az egység, a hősiesség jelképeivé váltak - fogalmazott emlékező beszédében Gangler László.

A pápai Bázisrepülőtér parancsnoka emlékeztetett, a vád az volt ellenük, hogy a felkelő kormánytól elfogadták tábornoki kinevezésüket, illetve megpróbálták fegyveresen kivívni az 1849. április 14-i debreceni országgyűlésnek az ország függetlenségéről, területi szuverenitásáról és a Habsburgok trónfosztásáról szóló határozatát. Ezzel pedig a legsúlyosabb vétséget követték el, amit egy monarchiában lehetséges, felségárulást. A büntetésük jószágvesztés, rendfokozatoktól való megfosztás és halál volt. Az ezredes a kivégzést csak hajszál híján elkerülő Gáspár András tábornok szavait idézte: „Olyan büszkén fogadták a halálos ítéletet, mintha csupa dicséretet olvastak volna fel előttük. A kihallgatásoknál, amikor még remélték, hogy javítanak sorsukon, talán szelídeknek mutatkoznának, de most: mindegyik egyszerre úgy megkeményedett, mint a gránitszikla”.

- Rájuk emlékezünk ma, az aradi 13 vértanúra, akik hittek igazukban, hittek esküjük szentségében, szavaik tisztaságában. Mindannyian meggyőződéssel vallották, hogy méltó, igaz ügyet szolgáltak, amelyért érdemes minden áldozatot vállalni, s katonaként az életüket is áldozni - zárta gondolatait a parancsnok.

A beszédet követően az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola diákjai zenés-verses összeállítást adtak elő. A megemlékezés koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.