Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. Január 28. 09:27, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

A holokauszt pápai áldozataira emlékeztek

A holokauszt pápai áldozataira emlékeztek

A Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából szervezett megemlékezést Pápa Város Önkormányzata a zsinagógában.

Minden egyes alkalommal, ha a pápai zsinagóga falai között jár az ember, egyfajta gyomorszorító érzés fogja el. Egykor ezeken az ódon falakon belül élet volt, ez volt a gyülekezés háza. Most csupán a teret bevilágító mécsesek és a hangszórókból hallható végtelen névsor jelzi ezt.A Pápán egykor virágzó zsidó közösséget szinte megsemmisítette a deportálás. A városból több mint 2000 zsidót hurcoltak el haláltáborokba.

A rendezvényen dr. Áldozó Tamás felidézte az elmúlt három év megemlékezéseit. - 2011-ben az áldozatok neveit olvasták fel, 2012-ben az eddig megjelent és kiadott könyvekből, tanulmányokból olvastunk fel részleteket, míg tavaly Koltai Ferencet, az akkor 87 éves holokauszt-túlélő személyes visszaemlékezéseit hallgathattuk. Milyen jó, hogy ezt tettük, hiszen tavaly Koltai Feri bácsi elhunyt.

A polgármester megemlékezett a 2012-ben, Elfeledett szomszédaink címmel nyílt kiállításról is. A tegnapi megemlékezésen 12 pápai zsidó életrajzát olvasták fel pápai ismert politikusok, közéleti személyiségek. - Lehetséges, hogy nem olyan emberek élettörténetét hallhatják az egybegyűltek, akiknek a munkálkodása során megfordult a történelem, de egykor itt éltek, pápaiak voltak, s életüket akár mi is élhettük volna.

A megemlékezés végén a résztvevők dr. Strieger Jakab húgához írt, 1941-ben kelt leveléből hallhattak részletet.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét nemzetközi holokauszt-emléknappá. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, igen nagy többségében zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:35, csütörtök | Helyi

Marton Sándor a Mi Hazánk Mozgalom támogatásával indul el a választáson

Öt évvel ezelőtt független jelöltként indult el a polgármesteri tisztségért, 5,53 %-át kapta meg a szavazatoknak.

2024. Május 08. 16:52, szerda | Helyi

Három polgármesterjelölt indul teljes csapattal az önkormányzati választáson

Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), Grőber Attila (Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület és 6 ellenzéki párt) és Marton Sándor (Mi Hazánk Mozgalom) mögött áll 10-10 ember, akik indulnak az egyéni választókerületekben.

2024. Május 08. 15:30, szerda | Helyi

Így képzik a járőrkutyákat a pápai katonák - Videó!

Közös kiképzést tartottak a napokban Pápán, az MH 47. Bázisrepülőtér és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár járőrkutya vezetői.

2024. Május 07. 15:47, kedd | Helyi

NATO hadgyakorlat egyik központja a pápai légibázis

A Swift Response a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, amely a NATO szövetség keleti térségét helyezi középpontba.