Városlista
2021. április 20, kedd - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Február 26. 08:11, péntek | Belföld
Forrás: Index.hu

A helyzet drámaian romlik, napokon belül eldől, hogy szükség lesz-e további szigorításokra

A helyzet drámaian romlik, napokon belül eldől, hogy szükség lesz-e további szigorításokra

A helyzet valóban drámaian romlik, ismét azokat a számokat kell nézni, hogy hány üres ágy van a kórházakban, mert abban egyetértenek az orvosok, hogy a következő két hétben a fertőzöttek száma nőni fog.

4668 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, 123 embert veszítettünk el, 451 ember van lélegeztetőn, amellett, hogy 5027 ember van kórházban – ismertette a napi koronavírus adatokat a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, melyet az Index idéz.

„A helyzet valóban drámaian romlik, ismét azokat a számokat kell nézni, hogy hány üres ágy van a kórházakban, mert abban egyetértenek az orvosok, hogy a következő két hétben a fertőzöttek száma nőni fog. A kérdés az, hogy az orvosaink, az ápolók, a felszerelések képessé tesznek-e minket a védekezésre.

2296 lélegeztetővel felszerelt ágyunk van, de a jelenlegi terhelés messze van a végletektől, erősödni fog

– mondta Orbán Viktor. Beszélt a szakértői egyeztetésekről, a prognózisok pontosságáról is. „Mindig volt 1-2 százalékos tévedés, de hálásak lehetünk az orvos-professzoroknak, a szakembereknek, mert mindig rendelkezésre álltak, ha három órán belül kellett találkozni, itt voltak. Megfontolt, nyugodt emberek, nem vesztették el a hidegvérüket, tudják, hogy életveszélyben hogyan kell cselekedni” – jelentette ki az interjúban. Összefoglalta: az előrejelzéseik nagyon csekély tévedésekkel, de beváltak.

Kitért rá: volt olyan, hogy vita alakult ki abban, hogy egy-két folyamat hány héten belül következik be, de az, hogy bekövetkezik, az 100 százalékos pontossággal megjósolható volt.

Az operatív törzs pénteki tanácskozásáról szólva azt mondta: el kellett rendelnem egy emelt szintű készültséget a kórházakban, (...) van egy megerősített szolgálat, így a legmagasabb szinten mehet a védekezés.

Új kórházigazgatóik vannak, de nem vezényeltem vissza a parancsnokokat – árulta el. Újra, a régi készültségi állapotot kell visszahozni, amit áprilisban és novemberben elrendelt a kormány – jellemezte a mostani helyzetet a kormányfő. Közlése szerint lesz elegendő orvos az oltópontokon, mert azt alapvetően háziorvosok oldják meg.

Kásler Miklós miniszter úr bölcs döntéseket hozott azzal, hogy bizonyos kórházi ellátásokat, beavatkozásokat engedélyezett, így az orvosok képesek most a fontos területekre koncentrálni – felelte a miniszterelnök arra kérdésre, hogy az elrendelt készültség kihatással van-e az oltásra. Reagált a Moderna vakcina híreire, miszerint nem jön elég belőle Magyarországra. „17 millió vakcina van lekötve, ez szamárság, plusz az unióval lekötött vakcinák egyszerűen nem érkeznek, ha most nem lenne itt az orosz és kínai vakcina, nagy bajban lennénk” – hangsúlyozta.

„Az oltásellenesek folyamatosan álhíreket gyártanak és bizonytalanságot szítanak, egyetlen esélyünk van a túlélésre, ez pedig az oltás, ezért arra kérek mindenkit, hogy regisztráljon” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Szerinte úgy kell számolni, hogy folyamatosan érkeznek a vakcinák. „Most van két és fél millió regisztráltunk, most azt tudunk mondani, hogy húsvétra az összes regisztrált megkapja legalább az első vakcináját, tehát uniós szinten Magyarországon lesz a legnagyobb átoltottság.” - tette hozzá.

„Felemás a helyzet egyik szemünk sír, másik nevet, ez nem csak az irodalomban van, hanem a valóságban is, egyik szemünkkel azt látjuk, hogy jól halad az oltás, de miközben készülünk a feloldásra, átmenetileg egy fölfutó szakaszba léptünk” – így Orbán Viktor.

Meglátjuk, hogy kell e szigorítani általánosságban, de az biztos, hogy a határokon kell – mondta. Hozzátette: találkozott olyanokkal, hogy egzotikus utazásokhoz szükséges vakcinára jelentkeztek, de most, hogy megjelentek az afrikai mutánsok, nem lehet kiengedni az embereket ezekbe az országokba, hogy ránk hozzák az afrikai mutációkat.

Nem lehet okosba kitalálni, hogy üzleti út miatt megyünk, ezért radikálisan korlátozni kell ezeket az utazásokat” – nyomatékosított.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 20. 19:52, kedd | Belföld

Magyar bor nyert nagyaranyérmet az Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen

Nagyaranyérmet nyert a Moszkvában megrendezett Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen (EAWSC) a mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja.

2021. Április 20. 18:04, kedd | Belföld

MÁV: elkezdődött az új típusú jegy- és bérletautomaták próbaüzeme

Elkezdődött a MÁV-Start új típusú jegy- és bérletautomatáinak 60 napos utasforgalmi próbaüzeme, a 13 automatát a Nyugati és a Keleti pályaudvaron tesztelik - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.

2021. Április 20. 17:16, kedd | Belföld

Bevert reggel két deci pálinkát, majd kocsiba ült és vezetett

Közel két deciliter pálinkát ivott meg vezetés előtt az az edelényi sofőr, akit a rendőrök a célzott közúti ellenőrzésen szűrtek ki a forgalomból.

2021. Április 20. 16:00, kedd | Belföld

A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik

A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.