Városlista
2019. október 19, szombat - Nándor

Hírek

2011. Június 27. 01:55, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

A házelnök Pápára látogatott

A házelnök Pápára látogatott

Magyarország soros uniós elnöksége egyértelmű siker, eredményes félév van mögöttünk - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Pápán.

A helyi polgári körök találkozóján hangsúlyozta: közéjük nem házelnökként jött, hanem pápaiként, a Fidesz pápai tagjaként.

Szinte minden vállalásunkat teljesítettük, avagy eljuttattuk az egyeztetéseket addig a szintig, ameddig nekünk még befolyásunk van a folyamatok alakulására - tette hozzá. A gazdasági kormányzást illetően például a hatos jogszabálycsomag előkészítésében "dűlőre jutottunk" az Európai Bizottsággal, és most már az Európai Parlamenten a sor, hogy áldását adja vagy "valamiféle kompromisszumos megoldásra jusson az ügyben".
    Horvátország uniós csatlakozása "gyakorlatilag elvégeztetett", de Bulgária és Románia schengeni csatlakozását illetően is "eljuttattuk a folyamatokat oda", hogy mindenki elismeri: ezek az országok teljesítették a vállalásaikat, nincs tehát igazi adminisztratív akadálya a schengeni bővítésnek - mondta Kövér László.
Elnökségünk alatt elfogadta az unió a roma keretstratégiát, a Duna-régiós stratégiát, és demográfiai kérdéseket is sikerült az "asztalra tennünk" - mondta a házelnök, megjegyezve: "nagy jelentőségű sikernek tartom tehát mindazt, ami történt a soros uniós elnökségünk féléve alatt, s nem csak a magunk, hanem Európa szempontjából is".
Sajnos "sikerült ürömöt is csempészni az örömbe" a kormány belpolitikai ellenfeleinek azzal, hogy exportálták a vitákat az Európai Parlamentbe, de ezzel együtt is Magyarország "tekintélye, respektje nőtt a teljesítménye alapján" - jelentette ki. Miközben az ország működött, noha a miniszterelnöknek és a minisztereknek jelentős idejét kötötték le a soros elnökséggel kapcsolatos feladatok - tette hozzá.
Kövér László úgy fogalmazott, hogy a következő félévben "a parlamentnek is, a kormánynak is nagyon össze kell szednie az erejét" ahhoz, hogy "mindazokat a döntéseket meghozza, s mindazokat a törvényeket elfogadja", amelyek a kormányprogramban kitűzött vállalásokról, azok végrehajtásáról szólnak.
Óriási sikernek nevezte, hogy új alaptörvénye van az országnak. Ebből fakad "rengeteg törvényalkotási kötelezettségünk" - mondta. Január elsejétől hatályba kell lépnie például az alkotmánybíróságról, valamint a bírósági szervezet reformjáról szóló törvényeknek, de az új választójogi törvénynek is. Zajlik már a parlamentben az egyházakról szóló törvény vitája is - tette hozzá, majd azt hangsúlyozta, hogy a Széll Kálmán Terv "kibontását jelentő jogszabálycsomag" megalkotása is a soron következő féléves parlamenti ülésszakra esik.
Megalapozhatja az azt követő két-két és fél év sikerét, vagyis "a magyar államigazgatás működésének átalakítását, a tömegközlekedés reformját, a gyógyszerkassza reformját, s a nyugdíjrendszerünk átalakítását" - fogalmazott. A házelnök szerint "az a közös ezekben a programirányokban és döntésekben, hogy minél kevesebb teher - pláne fölösleges teher - háruljon a gazdaságra, a vállalkozásokra, amelyek az adókat és járulékokat befizetik a költségvetésbe".

A vállalkozások minél több embernek tudjanak munkát adni, " minél több ember termeljen értéket, fizessen adót és járulékot, annak érdekében, hogy a nyugdíjasoknak vagy a betegségük miatt munkaképteleneknek a járadékukat fizetni tudjuk" - mondta Kövér László.

 

fotó: MTI 

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 18. 23:00, péntek | Helyi

Bepillanthattak a Pápai Mentőállomáson folyó munkába

Az Újraélesztés Világnapja alkalmából látta vendégül az érdeklődőket a Pápai Mentőállomás.

2019. Október 18. 22:28, péntek | Helyi

Felkavaró videót kaptunk olvasónktól

A másfél perces videón az látható, amint a pápai elkerülő úton egy férfi a hajánál fogva rángat egy nőt, akit többször meg is üt.

2019. Október 18. 14:09, péntek | Helyi

Marton Sándor: Grőber Attila nem demokrataként gondolkodik

Az önkormányzati választáson független polgármesterjelöltként induló vállalkozó azt mondta, megdöbbenve olvasta Grőber Attila nyilatkozatát, amelyben azt mondta róla, hogy elrontotta a polgármesterségért folyó mérkőzést.

2019. Október 16. 14:51, szerda | Helyi

Grőber Attila: Meg fogom hálálni azt a sok szeretetet, amit a pápaiaktól kaptam

A vasárnapi önkormányzati választáson 330 szavazattal alulmaradt ellenzéki jelölt értékelte a voksolás eredményeit.