Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Május 27. 21:38, szombat | Helyi
Forrás: BZSESZÖM

A háborúellenes Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékezete

A háborúellenes Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékezete

A Bajcsy-Zsilinszky Endre Szellemi Öröksége Műhely (BZSESZÖM) civil társaság és Kővágóörs Község Önkormányzata 2010 óta immár tizenharmadik alkalommal tartotta meg idei, közös, pálkövei megemlékezését Bajcsy-Zsilinszky Endre (1886–1944) politikus, újságíró, kivégzett nemzeti ellenálló 2023-as születési évfordulós emléknapjához közel.

A május 26-i emlékprogramon megjelenteket, a vármegyéből érkezett bajcsy-zsilinszkys emléktisztelőket Horváth Dezső polgármester és Iván Katalin, Kővágóörs díszpolgára köszöntötte. Idén Bajcsy-Zsilinszky Endre Veszprém vármegyebeli tisztelőihez szép számmal csatlakoztak a Pápai Járásból is.

Kerecsényi Zoltán „Mint Sziszüphosz” című, Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékére írt poémáját Margl Józsefné, a pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE) önkéntese olvasta fel.

Kerecsényi Zoltán pápai, pálkövei lokálpatriótának, a Bajcsy-Zsilinszky Endre Szellemi Öröksége Műhely (BZSESZÖM) és a PVE ügyvivőjének idei emlékbeszéde főként Bajcsy-Zsilinszky Endre szabadságszeretetéről, háborúellenességéről, pacifizmusáról, nyolcvan esztendővel ezelőtti, 1943 nyári háborúellenes memorandumáról, valamint spirituális, lelki-szellemi vonatkozásairól szólt.

Kiemelte többek között Bajcsy-Zsilinszky második világégés alatti, hevesen lángoló, jogos felháborodásait, embermentő erőfeszítéseit. A Sínai-hegyen történt törvényadás emléknapja, a „Sávuót” és a beköszöntő „Pentékoszté”, a Szentlélek Jézus tanítványaira, az apostolokra való kiáradásának ünnepe, vagyis a Pünkösd kapcsán pedig nyomatékosította: az evangélikus felekezetű Bajcsy-Zsilinszky Endre a Bibliát mindig is nagy kedvvel forgatta, az Ó- és az Újtestamentumot alaposan tanulmányozta, külön hangsúlyozta a mózesi könyvekben tapasztalt „magasrendű erkölcsiséget”, Mózest „a világtörténelem egyik legnagyobb nemzetpolitikus-zsenijének” tartotta.

Különös érdeklődéssel viseltetett Az apostolok cselekedetei és Pál apostol levelei iránt; elámulva hivatkozott az apostolok kiterjedt ösztönző-szervező munkájára. De úgy tudni, hogy Bajcsy-Zsilinszky nemcsak a Bibliát lapozgatta, hanem az olasz Giovanni Papini (1881–1956) író „Krisztus története” („Storia di Cristo”) című művét is. A börtönzárkában olvasott könyv végén lévő fohász-féle sorok talán megérinthették, s akár minket is megérinthetnek, amikor ismét kritikus árhullámok tornyosulnak felettünk – hangzott el Kerecsényi Zoltántól.

A bitóig eljutott náciellenes magyar hazafi gondolataiból, a tavaly megjelent „Bajcsy-Zsilinszky és a Szózat” című vaskos kötetből rövid részleteket olvastak fel Antal Ferencné és Zábrák Károlyné PVE-önkéntesek, továbbá Almássy Ernőné Bárdosi Jenő (1910–1985) pápai evangélikus tisztelendő személyére emlékeztette a hallgatóságot. A vészidőkben Sopronkőhidán szolgált Bárdosi börtönlelkészként. 1944. december 24. éjszaka órákat töltött Bajcsy-Zsilinszky Endre cellájában, gyóntatta, feloldozta és vigasztalta a kivégzése előtt.

Idén is átadásra került a Bajcsy-Zsilinszky Emlékplakett. Az elismerést ezúttal Lehoczki Henrikné Emese képzőművész, közösségszervező, a Bajcsy-emlékház szomszédságában található közpark kezdeményezője-létrehozója kapta a pálkövei Bajcsy-Zsilinszky emlékezetet, illetve a BZSESZÖM működését immár több mint egy évtizede segítő tevékenysége elismeréseként.

Idén Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékház melletti szobránál faültetésre is sor került.

Egy-egy csavart fűz facsemetét ültetett el Prof. Dr. Horváth János (1921–2019) és Dr. Vitányi Iván (1925–2021) országgyűlési képviselők, a BZSESZÖM néhai tiszteletbeli elnökei emlékére Horváth Dezső és Kerecsényi Zoltán. Az alkalomra limitált példányszámban napvilágot látott Kerecsényi Zoltán „In memoriam Prof. Dr. Horváth János (1921–2019) és Dr. Vitányi Iván (1925–2021)” címet viselő emlékfüzete, melyből mindenki magával vihetett egy ajándékpéldányt.

Ezután Bajcsy-Zsilinszky Endre „Erdély múltja és jövője” (1944) című művére emlékeztetve Iván Katalin olvasta fel Tábori Piroska (Z. Tábori Piroska, Závodszky Zoltánné; 1892–1947) költő, ifjúsági író, műfordító, könyvtáros, lapszerkesztő „Üzenet Erdélyből” című versét; de az eseményen a „Petőfi 200” jegyében elhangzott Petőfi Sándor „Élet vagy halál!” című, 1848-as költeményrészlete is, melyből anno Bajcsy-Zsilinszky Endre „Kiáltó szó a pusztában” című írásában is idézett.

Az emlékprogramot koszorúzás, a Szózat és a „Széles a Balaton vize” című ismert magyar népdal közös eléneklése zárta. A sokéves hagyományhoz híven koszorúk kerültek elhelyezésre a ház emléktáblájánál, a szobornál és a tíz esztendeje elhunyt Vigh Károly (1918–2013) történész, a hajdanvolt Bajcsy-Zsilinszky Endre Társaság elnöke emlékkövénél. Koszorúzott Horváth Dezső, Kerecsényi Zoltán, Iván Katalin, Lehoczki Henrikné Emese, Kiss László Zsigmond ny. pápai művésztanár, a Zsilinszky-mellszobor 2016-os alkotója, a PVE részéről Zábrák Károlyné, Váminé Molnár Emma, a Pápai Járás képviseletében Varga Rita vanyolai polgármester és Fehér Mária címzetes főjegyző.

Az idei, piros-fehér-zöld szalagos koszorúk különlegessége az volt, hogy az emlékszalagokra a következő sort írták a szervezők: „Béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő…” Egy hónappal ezelőtti, magyarországi látogatása alkalmával mondta ezt Ferenc pápa, mely azóta is – a mostani, háborúellenes Bajcsy-Zsilinszkyre való emlékeztetés kapcsán is – aktuális.

Az idei közös, pálkövei csoportkép az 1937 óta álló – 2010-től megmenekült és azóta fokozatosan megújult, megszépült – emlékház udvarán, a 2016-ban avatott Zsilinszky-mellszobor és a Prof. Dr. Horváth János, illetve a Dr. Vitányi Iván emlékére 2023. május 26-án elültetett facsemeték mellett elhelyezkedő főhajtókról. Kerek 80 éve, 1943-ban volt itt Bajcsy-Zsilinszky Endre utolsó nyara. Mindig azt tervezte, hogy a demokratikus Magyarország megteremtése után itt éli majd le hátralevő éveit. Az ellenállási mozgalomban vállalt szerepe miatt azonban a nyilasterror végzett vele. Bajcsy-Zsilinszky Pálkövén tartózkodott a legszívesebben, ezen a kedves helyen pihent, gyógyult, alkotott és találkozott barátaival, harcostársaival, akikkel együtt gondolkodott, munkálkodott az ország jobb jövőjéért. Számtalan újságcikke és jelentős tanulmánya született a Balatonnak e kicsiny partszakaszán.

Ezúttal a Bajcsy-Zsilinszky–megemlékezést követően a civilek átsétáltak a Pálkövei Ifjúsági Táborba is, ahol Bartos Csaba táborvezető tartott rövid ismertetőt. Több jelenlévő idősebb, pápai járásbeli pedagógus felidézte itteni, évtizedekkel ezelőtti, úttörőtábori emlékeit.

A kővágóörsi evangélikus templomba is ellátogattak, ahol Veress István lelkipásztor mutatta be számukra a Balaton-felvidék sokszínű, falusi, román kori templomépítészetének jeles emlékét. A középkori eredetű, de a 18–19. században átépített istenházában az egykori falkutatás és régészeti feltárás során megállapítást nyert, hogy a megnagyobbított templom a régi, román kori, egyenes szentélyzáródású egyház jelentős maradványait rejti magában. A 18. század végén a keleti oldalon a hajóval megegyező szélességű szentéllyel, a nyugati oldalon pedig a 19. század elején hasonló szélességű toronnyal bővítették. Így vált egyhajós, barokk teremtemplommá.

A kővágóörsi művelődési ház és könyvtár falán álló Radnóti-emléktáblánál is koszorúelhelyezésre került sor. Az emlékjel pont egy évtizede látható, még Kerecsényi Zoltán kezdeményezte Radnóti Miklós (1909–1944) költő ittjárta emlékére. A Radnóti-házaspár 1935. augusztus közepén, nászúton tartózkodott Kővágóörsön, ahol Radnóti barátjánál, Szalai Imre (1894–1979) író, költő, építész, építészettörténész Balaton-felvidéki rokonságánál, nagyszüleinél és nagybátyjánál is megszálltak. Bajcsy-Zsilinszky Endre közbenjárására a nyolcvan évvel ezelőtti tavaszon kapott átmenetileg felmentést a munkaszolgálat alól Radnóti Miklós.

Az idei bajcsy-zsilinszkys emlékküldöttség Batsányi János (1763–1845) születésének 260. évfordulója apropóján Tapolcára, az iskolamúzeumba is ellátogatott, mely Közép-Európa egyik legrégibb népiskolai épülete.

A régi iratok szerint az egykori végvár várkastélyának romjaira épült Kántorház már 1726-ban létezett. Falai között tanulta a betűvetést Batsányi János, a felvilágosodás kiemelkedő poétája.

Valaha ő írta: „Emlékezzél a mult időre, / Ismérjed a jelenvalót; / S értvén az újat és az ót, / Vigyázz, figyelmezz a jövőre!”

(Forrás: BZSESZÖM-Hírlevél;
fotók: BZSESZÖM, PVE)

( További fényképfelvételek találhatók:
https://www.facebook.com/Bajcsy-Zsilinszky-Endre-Szellemi-%C3%96r%C3%B6ks%C3%A9ge-M%C5%B1hely-108287841912863 )

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk