Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Október 31. 07:49, csütörtök | Helyi

A G7 szerint ezernél is több embert küldenének el az Auditól

A G7 szerint ezernél is több embert küldenének el az Auditól

A gazdasági portál szerint Magyarország legnagyobb vállalatánál, az Audi Hungária győri gyáránál jelentős létszámcsökkenés van folyamatban, ami sok pápai munkavállalót is érinthet.

Többek szerint a munkavállalóknak nagyjából egy hónapja jelentette be a gyár vezetése, hogy 1200 emberrel csökken a dolgozók száma a közeljövőben a világ legnagyobb motorgyárában. Ez a jelenlegi állomány közel tíz százaléka - írja a G7.

Több ott dolgozó is azt mondta, hogy a létszámcsökkentés folyamatos. Elsődleges módja, hogy a határozott idejű szerződéssel rendelkezők nem kapnak új szerződést annak lejártakor. Az autóiparban ez bevett módja a létszámcsökkentésnek, júliusban mi is írtunk arról, hogy a szektor lassulása miatt több gyártónál is hasonló döntéseket hoztak meg. Az egyik Audi-dolgozó szerint ezenkívül a nyugdíj előtt állókat is megpróbálják nyugdíjaztatni.

Az állításokkal kapcsolatban az oldal megkereste az Audit is, amely kitért a konkrét válaszadás elől. Azt írták, hogy “cáfoljuk, hogy 1200 munkatársat el fogunk bocsátani”, de ilyet nem is állítottunk a megkeresésünkben. Ahogy a dolgozók is elmondták nekünk, nem szerződések felbontásával csökkentené az Audi a dolgozók létszámát, hanem a lejáró szerződések meg nem hosszabbításával. Ezt követően hiába kérték, hogy a létszámcsökkentésről szóló információnkra reagáljanak, erre érdemben már nem válaszoltak.

A létszám már elkezdett csökkenni

Mindenesetre az alkalmazottak adatai alapján a létszám csökkentése valójában már tavasszal elindult. Ahogy az ábrán is látszik, az elmúlt két évben a gyár dolgozóinak száma idén áprilisig hónapról hónapra nőtt, azóta viszont lassú tempóban csökken. Négy hónap alatt több mint háromszázzal kevesebb alkalmazott dolgozik az Audinál. Az Audi egyébként az ötödik legnagyobb foglalkoztató Magyarországon, állományának közel tizedét érintheti a létszámcsökkentés.

Egyre több leépítés Magyarországon

Az elektromos autók körüli bizonytalansághoz pedig hozzájön a német gazdaság megtorpanása, amely az egész térséget lassítja. Ez pedig az autóiparra különösen erős hatással van. A júliusi cikkünkben több szakszervezeti vezető és autóipari beszállító is arról beszélt, hogy március vége, április eleje óta a magyar autóiparban és az ehhez kapcsolódó iparágakban, például gépiparban, fémiparban lassulás érzékelhető.

Ennek több jele is volt, az országban több helyen létszámstoppot rendeltek el, csökkentették a műszakokat, beruházásokat halasztottak el, a kölcsönzött munkaerőt akár nagyobb számban is leépítették, kisebb számban határozatlan szerződéssel rendelkező munkavállalókat is elbocsátottak, illetve az is jellemző volt, hogy nem hosszabbították meg a határozott idejű szerződéseket.

Címkék: audi, gazdaság, leépítés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék