Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Augusztus 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A forintgyengülés egy ideig vonzza a külföldieket

A forintgyengülés egy ideig vonzza a külföldieket

A forintgyengülés kicsit sem jó hír a devizahiteleseknek és az importőr cégeknek, jó hír viszont az exportőröknek és a kereskedelmi egységeknek. A Napi Gazdaság arról közöl összeállítást, hogy a jelenlegi euró–forint árfolyam mellett nemcsak a határ menti, hanem az ország belsejében működő kiskereskedők és vendéglátók is profitálhatnak a bevásárló-turizmusból.

A lap Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát idézi, aki szerint a külföldiek évente 300–400 milliárd forintot hagynak az itthoni boltokban. A kereskedők tapasztalatai alapján a 300 forintos euró a lélektani határ, e fölött erőteljes a bevásárló-turizmus. Nagy kérdés, hogy a 300-as szinten túli tartománynak mekkora az úgynevezett hatósugara, vagyis a külföldiek például 315 forint mellett mennyire hajlandók beutazni az ország belsejébe.

A korábbi 310-es szint mellett már a fővárosi plázákat 'ostromolták' a Szlovákiából érkezők, és a külvárosi bevásárlóközpontokban sem volt ritka a külföldi rendszámú autó. Persze ez csak ideiglenes hatás, mert a kereskedők áruiban is nagy az importarány, vagyis ha hosszabb távon gyengébb a forint, az előbb-utóbb megjelenik a fogyasztói árakban, vagyis elfogyhat az olcsóságból eredő versenyelőny. Ha sokáig bőven 310 felett lesz az euró, az októberre emelkedő kiskereskedelmi árakat hozhat magával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Navracsics Tibor: egy majdnem tökéletes találmány az Európai Unió

Az Európai Unió egy majdnem tökéletes találmány, politikai együttműködés gazdasági vízióval - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a European Voices című folyóirat bemutatóján.

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kaposváron folytatta vidéki kampánykörútját; megbeszélést folytatott Szita Károly polgármesterrel, és találkozott a kaposvári választópolgárokkal

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Nagy Márton: a kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat