Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Október 30. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

A folyószámlahiteles ügyfelek továbbra is fizethetnek majd az ATM-ért

A folyószámlahiteles ügyfelek továbbra is fizethetnek majd az ATM-ért

A kisbankokat kellemetlenül érintheti a rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslat, amely lehetővé teszi, hogy minden hónapban 150 ezer forint erejéig ingyen vehessenek fel készpénzt az ATM-ekből az ügyfelek. Emiatt máshová járhatnak a banki ügyfelek készpénzért, mint korábban, nőhet a forgalom a nagyobb hálózatoknál. A mínuszba került számlák tulajdonosainak nem kell biztosítani a kedvezményt - írja a Világgazdaság.

Míg korábban a bankok jellemzően csak a saját ATM-eikben végzett tranzakciókat tették ingyenessé, a törvényjavaslat szerint az ingyenes tranzakciót jövő februártól bármely hazai ATM-ből biztosítani kell. Arról viszont nem rendelkezik, az ATM-ek üzemeltetői egymás között hogyan számolják el a jövőben a saját költségeiket. Jelenleg ugyanis ha egy ügyfél idegen automatából vesz fel pénzt, az ATM-et működtető bank kifizetteti ennek költségeit a másik bankkal, ez nagyságrendileg piaci információk szerint egy-egy készpénzfelvételnél 200-250 forint körüli összeg.

Ezt a költséget is ki kell tehát gazdálkodnia egy hitelintézetnek a tranzakciós illetéken felül, ha az ügyfelei átpártolnak más bankok ATM-jeire a törvény miatt, az is igaz viszont, hogy a saját ATM-ek fenntartása és fokozottabb használata is pénzbe kerül a másik oldalon. A jegybank adatai szerint ebből az idén félévkor 4835 ATM volt Magyarországon, a bankok honlapján fellelhető információk szerint pedig a piacot az OTP uralja, amely több mint 2 ezer automatát működtet. Az OTP kivételével egyébként általában jellemző a bankokra, hogy nagyrészt csak a saját fiókjaikban üzemeltetnek automatákat. Ennek megfelelően a viszonylag nagy ATM-hálózattal rendelkező pénzügyi intézmények a nagyobb hálózattal rendelkező bankok: a K&H-nak például 430, az Erstének 400 ilyen berendezése van.

Azt még nem tudni, hogyan változik majd az ügyfelek ATM-használati szokása, a törvényjavaslatból viszont egyértelműnek látszik, hogy azok a bankok járhatnak jobban, amelyeknél magasabb a folyószámlahitellel rendelkező ügyfelek aránya. A törvényjavaslat szerint ugyanis az ingyenes készpénzfelvétel csak a pozitív egyenleg erejéig jár, így ha valakinek mínuszba kerül a számlája, azt nyugodtan megterhelhetik a hitelintézetek a díjaikkal. A jegybank adatai szerint egyébként félévkor 2,87 millió ügyfélnek volt folyószámlahitel-szerződése Magyarországon, a tartozásuk meghaladta a 400 milliárd forintot. Ezt azt jelenti, hogy egy átlagos folyószámla a hónap végén mínusz 141 ezer forintos egyenleget mutat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.