Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Augusztus 24. 09:10, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A fizető parkolás átszervezésére készül az önkormányzat

A fizető parkolás átszervezésére készül az önkormányzat

Jövőre kiterjesztik a fizető zónát, melynek része lesz a várkerti és a bástyai parkoló is, valamint szinte valamennyi, tágabb értelemben vett belvárosi utca, viszont megszüntetik a garázsadót.

A cél az, hogy igazságosabbá és méltányosabbá váljon a rendszer.

A közelmúltban mind a bástyai, mind pedig a várkerti parkolóknál parkolóautomaták előkészítését vélték felfedezni szemfüles olvasóink. Utánajártunk a kérdésnek, hogy valóban fizetőssé válnak-e ezek a parkolók a jövőben, és hogy milyen egyéb változásokra számíthatnak az autósok? Dr. Áldozó Tamás polgármestert kérdeztük.

Nem a Városgondnokság fogja megszervezni a fizető parkolást!

A Városgondnokság helyett a Pápai Városfejlesztő Kft. feladata lesz októbertől a fizető parkolás megszervezése. Ennek elsősorban technikai okai vannak, a cél az, hogy a Városgondnokság gazdálkodása ne függjön anyagilag külső tényezőktől, tisztán költségvetési forrásokból kívánják finanszírozni az önkormányzati társaságot. A Pápai Városfejlesztő Kft. szintén 100 százalékban önkormányzati cég, tehát nem privatizációról van szó – hangsúlyozta a polgármester, aki azt reméli, hogy a hatékonyság is jobban nyomon követhető lesz az átszervezést követően.

50 milliós bevétel évente

Mivel a covid helyzet alatt ingyenes volt a parkolás Pápán is, ezért nehéz pontos számot mondani, de hozzávetőlegesen 50-55 millió forint bevételt jelent éves szinten a városnak a fizető parkolás jelenleg.

Valóban parkolóautomaták kerülnek kihelyezésre a várkerti és a bástyai parkolókban?

A polgármestertől megtudtuk, hogy valóban bővíteni fogják a fizető parkolást a városban, de nem októbertől, hanem 2022-től. A parkolási övezetek határait körülbelül arra a területre tervezik bővíteni, amit a rendeletekben belvárosnak neveznek. Ez a jelenleginél jóval szélesebb kört jelent, de fontos hangsúlyozni, hogy parkolási díjat csak burkolati jellel jelölt parkolókban lehet beszedni. A várkerti és a bástyai parkolók biztosan bele fognak esni a fizető parkoló zónába, ám a polgármester mérsékeltebb díjazást ígér. – Célunk egyrészt a forgalom szabályozása. Azt szeretnénk, hogy akinek van lehetősége saját telkén elhelyezni a gépkocsiját, akkor az tegye meg ott és ne közterületen parkoltassa az autóját, így azok, akik csak például ügyet intézni, vagy vásárolni mennek, könnyen találhassanak parkolóhelyet. Másodsorban a bevételek növelése is a változtatások célja – mondta a polgármester hozzátéve, a jelenlegi övezetben nem fog emelkedni a díj, erre egyedül a Fő utcán lát esélyt. Itt ugyanis módosítani tervezik a behajtási szabályokat, viszont csak emelt díj ellenében lehet majd megállni, amely a városvezetőkre is érvényes lesz természetesen.

Eltörlik a garázsadót

- Szeretnénk egy méltányos árban megegyezni az autósokkal, annak érdekében, hogy mindig találjanak parkolóhelyet. Számos lakossági igény érkezett, például a Bástya lakótelepről, de intézményi és kereskedelmi igények is felmerültek, a közterületen parkoltatott gépkocsik miatt, amelyek ellehetetlenítik az intézményeket, vagy gazdasági társaságokat, a lakók pedig nem tudnak a saját ingatlanjuk közelében megállni. – Azt gondolom, hogy talán méltányosabbá is tesszük a rendszert azzal, hogy eltöröljük a garázsadót, ezzel arra ösztönözve a gépkocsi tulajdonosokat, hogy saját ingatlanjukon tárolják autójukat, és helyette a közterületi parkolásért kérünk díjat – mondta a városvezető hangsúlyozva, az új rendszer, így a bérletrendszer is kidolgozás alatt van, szakértők bevonásával. A szakemberek forgalmi és parkolási szokásokat is vizsgálni fognak, így többek között a behajtási szabályokat is.

Új parkolókat építenek

Még az idén elkezdődik egy új parkoló építése az úgynevezett Bajvívó téren, de nem mondtak le a Fő téri házak mögött megépítendő parkolóházról sem, ám erre még nem áll rendelkezésre forrás, illetve további belvárosi parkolóhely bővítéseket is tervez az önkormányzat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.