Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 14. 13:11, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A doni hősökre emlékeztek Pápán

A doni hősökre emlékeztek Pápán

81 évvel ezelőtt történt a magyar hadtörténet egyik legnagyobb katasztrófája, a doni áttörés, melynek következtében tízezrek haltak meg, vagy tűntek el. A megemlékezésen Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet.

A korábbi honvédelmi miniszter a második magyar hadsereg pusztulásához vezető okokról beszélt. Felidézte, hogy az első világháborút lezáró igazságtalan békeszerződésből egyenesen következett a második világégés, Magyarország és Románia versengett Erdély megszerzéséért, és az akkori "igazságosztó" Németország kegyeiért harcolt mindkét állam. Mint mondta, a németek a teljes haderőnk orosz frontra való vezénylését várták volna el, végül a második magyar hadsereg 208 ezer fővel indult el a háborúba. A túlerőben lévő oroszok hosszas hídfőcsatákat követően végül 1943 januárjában indítottak elsöprő támadást.

- A veszteség iszonyatos volt, a halottak, a sebesültek és a fogságba esettek száma mintegy 130 ezerre tehető. Máig fáj minden magyarnak ez a tragédia, nagyon sokan édesapjukat, családtagjaikat veszítették el az orosz fronton - mondta a szónok, utalva arra, hogy a második magyar hadseregbe szándékosan többségében olyan férfiakat soroztak be, akik 30-35 évnél idősebbek voltak, gondolva arra, hogy az első világháborúban sok olyan férfi esett el, akik még a családalapítás előtt álltak, ezzel pedig jelentős demográfia probléma is előállt a háborút követően. Így viszont jelentős számú hadiárva és hadiözvegy maradt az elhunytak után, 1947 után pedig a kommunista hatalom megvont tőlük minden ellátást, végül csak az Antal-korány idején, 1993-ban alkották meg az új hadigondozási törvényt - hangzott el az megemlékezésen.

Hende Csaba kiemelte, az esküjéhez híven, fegyverrel a kézben, parancsteljesítés közben elesett katona mindig hősi halott, függetlenül attól, hogy a háborút milyen politikai vezetés, milyen célok érdekében indított meg, és attól is, hogy mi lett a háború vége. Mi, kései utódokként meghajtjuk a fejünket és emlékezünk a hőseinkre. Isten nyugosztalja őket a távoli földben. Csak az hal meg, akik elfeledtek. Akire emlékeznek, az örökké él - fogalmazott az Országgyűlés alelnöke.

A megemlékezésen közreműködött a Kovács Gyöngyi, Kincses László, Jókai Mór Művelődési Központ, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtér, a Pápai Huszáregyesület, és a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.