Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Január 15. 12:28, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A doni hősökre emlékeztek Pápán

A doni hősökre emlékeztek Pápán

80 évvel ezelőtt történt a magyar hadtörténet egyik legnagyobb katasztrófája, a doni áttörés, melynek következtében tízezrek haltak meg, vagy tűntek el. Rájuk emlékeztek ma Pápán, a II. világháborús emlékműnél.

A Himnusz közös eléneklését, valamint Pusztai Levente szavalatát követően Mátyás Botond Hunor szólt az emlékezőkhöz.

Az MH 47. Bázisrepülőtér főhadnagya, kommunikációs tisztje felidézte a katasztrófához vezető okokat. Mint mondta, Magyarországnak nem állt érdekében az, hogy a szovjetek elleni harcban felőrölje a hadsereget, ám lépéskényszerbe került a magyar kormány, és a németekkel való jó viszony megtartása miatt a második magyar hadsereg keleti frontra való kiküldése mellett döntött.

A főhadnagy számos ténnyel igazolta azt, hogy milyen előnytelen küzdelmet kellett megvívnia egy rendkívül hosszú vonalon a mintegy kétszázezres seregnek, megfelelő felszerelés, támogatás és ellátás nélkül.

Az 1943. január 12-i támadás a magyar arcvonal áttöréséhez és a Don-menti magyar front összeomlásához vezetett. Kaotikus helyzet alakult ki, január 15-re a magyar védelmi vonal teljesen felbomlott, a katonák egységes parancs és vezetés hiányában, sokszor szervezetlenül indultak el haza, nyugat felé. A menekülő katonák között a szovjetek kegyetlen mészárlást rendeztek - mondta el Mátyás Botond Hunor.

A tavasz folyamán alig több mint 60 ezren tértek haza, az elesettek, sebesültek és hadifogságba kerültek számát csak megbecsülni lehet, ezt 100-120 ezer közé teszik, a foglyok nagy része szintén életét vesztette - mondta a szónok hozzátéve, a doni katasztrófa tényét próbálták eltusolni, ám annak híre mégis elterjedt. - 1945 után a kommunista hatalom megpróbálta beszennyezni a második magyar hadsereg emlékét, gyávának állították be a katonákat. De a doni hősök becsületét végül nem sikerült elvenni. A családok fenntartották az emlékeket és a legújabb hadtudományi kutatások lemosták a doni hősök nevéről a szennyfoltot. A második magyar hadsereg katonái becsülettel, magyar honvédhez méltón álltak helyt egy olyan küzdelemben, melyről mindenki tudta előre, hogy egyenlőtlen. A doni hősök példái a hazáért hozott önfeláldozásnak, a katonai becsületnek és helytállásnak. Sokuk neve örökre feledésbe veszett bár, de emlékük ott él a magyar néplélekben, bennünk és utódainkban - zárta gondolatait a főhadnagy.

A megemlékezés koszorúzással, gyertyagyújtással, a takarodó, valamint a Szózat hangjaival zárult, közreműködött a Pápai Huszáregyesület, valamint az MH 47. Bázisrepülőtér.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.