Városlista
2020. január 29, szerda - Adél

Hírek

2020. Január 12. 15:04, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A doni hősökre emlékeztek Pápán

A doni hősökre emlékeztek Pápán

Megemlékezést tartottak vasárnap délelőtt a doni áttörés 77. évfordulója tiszteletére Pápán, a II. világháborús emlékműnél.

A Himnusz közös eléneklését és Pusztai Zsombor szavalatát követően Ágh Péter országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke mondott emlékező beszédet. A szónok a 20. századot a magyarság történetének legtöbb megpróbáltatással járó időszakának nevezte. – Szinte minden családnak van legalább egy szomorú története erről az időszakról. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy minden egyes családban vannak hősök, akikre büszkék lehetünk. Ilyen hősök azok a pápai magyarok is, akik ott voltak a Don-kanyarnál, akik helytállása ma is tiszteletet ébreszt – hangsúlyozta a képviselő.

Ágh Péter felidézte, a hiányos fegyverzettel, felszereléssel és öltözékkel rendelkező magyar katonák erőn felüli helytállást tanúsítottak az orosz fronton. – Hősök és egyben áldozatok is voltak azok a katonák, akiknek az elképzelhetetlen hidegben kellett részt venniük egy olyan harcban, amely a magyar hadtörténet legpusztítóbb vereségévé vált. Nem kellett volna úgy alakulnia a történelem folyásának, hogy nekik ott kelljen harcolniuk – hangzott el a beszédben.

A Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke szerint a doni hősök példát adnak nekünk becsületből, hazaszeretetből és kötelességből. - Megtanítanak, hogy mai feladatainkat megfelelő kötelességteljesítéssel lássuk el, arra ösztönöznek, hogy megbecsüljük, hogy közelünkben vannak szeretteink, családtagjaink, akikkel békében élhetünk. Mi egy nyugodtabb korban élhetünk, amely más kihívásokat ad. Nekünk is ki kell állnunk nemzetünk és kultúránk védelméért, meg kell őriznünk a hazát, hogy átadhassuk utódainknak. Velük ellentétben nekünk már az is megadatott, hogy építsük az országot, egyéni munkánk révén közösségünk is előrébb jusson. Ez a közös küldetésünk. Építsünk egy olyan Magyarországot, egy olyan Pápát, amely valóra váltja a hősök álmait. A tragédiák 20. százada után, legyen az országépítésé a 21. század – zárta gondolatait Ágh Péter.
A megemlékezés koszorúzással, gyertyagyújtással és a Takarodó, valamint a Szózat hangjaival zárult.

A megemlékezésen részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Magasy Zsolt, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka, valamint James Sparrow ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 28. 14:29, kedd | Helyi

Elektromos autót kapott a pápai kórház

Sürgősségi vérkészítmények szállítására, telephelyek közötti ügyintézésre és szakemberek utaztatására használják majd az új e-Golfot, amelyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól kapott az intézmény.

2020. Január 28. 08:51, kedd | Helyi

Emléktábla őrzi a Pápáról elhurcolt zsidók emlékét

Emlékünnepséget szerveztek a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából a Kossuth utca és a Rákóczi utca kereszteződésében. A megemlékezés egyúttal lezárta a Holokauszt Pápai Áldozatainak emlékévét.

2020. Január 27. 15:42, hétfő | Helyi

Parkolóban verekedett Pápán

Egy 20 éves zirci fiatalt hallgattak ki gyanúsítottként a rendőrök.

2020. Január 27. 11:14, hétfő | Helyi

Kevesebb mint 4 millióért vehet egy MiG-21-est!

Az ország legnagyobb online használt jármű piacán található hirdetés szerint 3,85 millió forintért bárki vásárolhat magának egy veterán vadászgépet.