Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Április 14. 13:32, szombat | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu (Sz.Zs.)

A DK aggódik a kulturális életért

A DK aggódik a kulturális életért

Schiffer János, volt budapesti főpolgármester-helyettest hívta meg a pápai Demokratikus Koalíció április 13-án pénteken a Pedagógus Művelődési Házba.

A két politikus - Schiffer János és Kerecsényi Zoltán - helyi érdeklődőkkel együtt kerekasztal-beszélgetés keretében vitattak meg aktuálpolitikai és kulturális témákat.

A két politikus aggodalmát fejezte ki a magyarországi kulturális életet illetően, nagy problémának tartják, hogy a megszorítások komolyan sújtják ezt az ágazatot is, mely így a tönk szélére sodródott. Mint mondták, a kultúrára szánt állami támogatás 30%-al csökkent az elmúlt években.

- Hamarosan a korábban megyei fenntartású múzeumok is megkapják a kegyelemdöfést, ugyanis a kormány azoknak a településeknek szeretné átadni a múzeumokat, kiállítóhelyeket ahol ezek jelenleg működnek. És mi van akkor, ha a települések azt mondják, hogy erre nincsen pénzük? – tette fel a kérdést Kerecsényi Zoltán a DK választókerületi koordinátora.

Schiffer János a pénzhiány mellett a legnagyobb problémának azt látja, hogy a jelenlegi vezetés a kulturális-művészeti szférát is átpolitizálja, ezen a területen is a központi irányításra törekszik. Figyelmen kívül hagyja, hogy az állampolgárok szabad hozzáférése a kultúrához alkotmányos jog. A közművelődést érintő intézményrendszert ellehetetleníti, veszélyeztetve ezzel a vidéki lakosság és a leszakadó rétegek kultúrához való hozzáférését.


Fotó: DK

Kerecsényi aGyurcsány és Bajnai kormányzat intézkedéseit méltatta, mint mondta ebben az időben számos művelődési intézmény újult meg, és több figyelem vetült a vidékre, nem úgy mint az elmúlt szűk két évben. A politikus szerint a jobboldal által gyakran emlegetett Horthy-korszakban is több figyelmet kapott a kultúra és a leszakadó rétegek felemelése.

Mindketten óva intették a Kossuth-téri József Attila szobrot áthelyezni akarókat. - A szobor jó helyen van ott, ahol van, a miniszterelnök dolgozószobája ablakából jól rá lehet tekinteni, és József Attila a nincstelenek és a szegények költője volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.