Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Június 19. 14:38, hétfő | Helyi

A diákmunka nem csak jövedelemforrás

A diákmunka nem csak jövedelemforrás

A tanév végével egyre több diák dönt úgy, hogy a nyári szünet ideje alatt hosszabb-rövidebb időre munkát vállal, figyelembe véve azt, hogy a nyárból pihenésre, feltöltődésre is jusson idő.

A legtöbb esetben a fiatalokat a pénzkereseti lehetőség motiválja, de ennél többről van szó.

Böngészve az iskolaszervezetek hirdetéseit Pápán, elsősorban összeszerelő munkakörbe, a vendéglátóipar területére és kereskedelembe keresnek diákokat.

Hivatalosan 16 éves kortól lehet diákmunkát vállalni. Bárminemű munkakörre is essen a választás, fontos, hogy a fiatal tudjon azonosulni a feladattal, érezze a sajátjának, ne pedig kényszernek. Legyen szó bármilyen feladatról, a diákok a megkeresett pénzen kívül tapasztalatokkal, készségekkel és képességekkel fognak gazdagodni.

Ezek közül alapvető a napirend betartása. Munkakezdést és a munkafolyamatok időpontját be kell tartani, nyilván, ha ez nem történik meg, akkor a diák nehézségeket fog okozni a kollégák számára, ebből egyenesen következik a csapatmunka elsajátítása, amely csak akkor hatékony, ha mindenki egyformán veszi ki a részét a feladatokból. Mivel általában több ember dolgozik együtt, szükség van az alkalmazkodásra, ez az alkalmazkodás lehet közvetlen kollégával, de a felettessel szemben is.

A munkavégzés során a diákok olyan problémákkal találkozhatnak, amelyekkel az életük egyéb területén nem, ezeket a problémákat a munka eredményessége miatt meg kell oldani, ezáltal a problémamegoldó képességük is fejlődik.

Függetlenül attól, hogy milyen munkát végez a diák, kiemelten fontos számára, hogy a felettesétől kapjon dicséretet, pozitív visszajelzést. Ezáltal hasznosnak érzi a feladatot, amivel meg lett bízva, és a motivációját sem veszíti el.

Természetesen a diákok nem tudatosan az említett képességek elsajátítása miatt vállalnak munkát, de mindezek megszerzésével is gazdagodnak és előnyükre tudják fordítani a későbbiek során.

Visszagondolva a huszonvalahány évvel ezelőtti első dákmunkámra, még ma is szép emlékeket ébreszt, nem is beszélve az eső fizetésemből vásárolt első, nagyjából tégla méretű (plusz antenna) mobilomra, ami ma már viccesen hangzik, de a kilencvenes évek végén még viszonylag nagy dolog volt. Én a diákmunkától elsősorban azt kaptam, hogy a munkával eredményt lehet elérni, másodsorban pedig motivációt a tanulásra, mert nagyon nem mindegy, hogy az ember a későbbiekben mivel keresi a kenyerét.

A diák, aki úgy dönt, hogy munkát vállal a nyár folyamán, nemcsak a kapott fizetésessel, de egy életre szóló tapasztalattal is gyarapodni fog, egy kicsit felnőttnek érezhetik magát, és a szülők is joggal lehetnek büszkét gyermekükre.

Böröczky András
szociálpedagógus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.