Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Június 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A D-vitamin lehet a hosszú élet titka

A D-vitamin lehet a hosszú élet titka

A szervezetben lévő magasabb szintű D-vitamin megvédheti az embereket a korai, különösen a szívbetegségek és bizonyos rákfajták miatt bekövetkező halálozástól. Ennek az ellenkezője is igaz, a vitamin alacsony szintje növeli a korai halálozás kockázatát - számol be a Health Day.

'Azok, akiknek alacsony a D-vitamin szintjük nagyobb valószínűséggel vesztik életüket szívbetegség vagy rák következtében, azonban az nem ismert, hogy a betegség a vitaminhiány miatt alakul ki, vagy annak egyik velejárója a D-vitamin szintjének csökkenése' - mondta Ben Schoettker, német kutató, a tanulmány szerzője.

A D-vitamin beceneve a napfényvitamin, mivel a szervezet a napsugárzás hatására termeli. Ugyanakkor olyan ételekből is hozzá lehet jutni, mint a tojás, a tej, a joghurt, a tonhal, a lazac, a gabona vagy a narancslé.

A mostani átfogó elemzés keretében 8 korábbi tanulmány eredményeit hasonlították össze, amelyek összesen 26 ezer nemdohányzó férfi és nő egészségügyi adatait vették szemügyre. Mindannyiuk 50-79 év között volt, s a tanulmány ideje alatt 6700 résztvevő vesztette életét leginkább szívbetegség vagy rák következtében.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akiknek a legalacsonyabb volt a szervezetében a D-vitamin szintje, másfélszer nagyobb volt a kockázatuk a halálozásra, mint azoknak, akiknek magas volt a vitamin szintjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.