Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Május 09. 08:11, csütörtök | Helyi
Forrás: EpVE

A béke jegyében

A béke jegyében

Európa sok országában május 8-án ünneplik az emberiség történetének eddigi legnagyobb és legtöbb halálos áldozattal járó fegyveres konfliktusa, a második világháború befejeződésének emléknapját.

1945-ben ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország hadserege az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt.

Immár sokéves hagyomány, hogy e napon a „halott katona már nem ellenség”, s a béke jegyében, hovatartozástól függetlenül főhajtásra, virágelhelyezésre, gyertyagyújtásra hívja Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő mindazokat a pápai Alsóvárosi köztemető katonai kegyhelyeihez, akiknek fontos a nácizmus-fasizmus feletti világméretű győzelem emléke, s a népek békéje.
Mint Kerecsényi Zoltán elmondta, az utóbbi időkben az Elsősorban pápai Városbarát Egylet égisze alatt jönnek el ide fejet hajtani, korábban, amikor a néhai pápai Helyőrségi Művelődési Otthon falai között munkált, akkor számos veterán, idősebb katonaember részvételével szervezte ezt a május 8-i emlékalkalmat; a legtöbben talán tizenegy esztendeje, 2008-ban voltak, azóta sajnos már mind kevesebben.

Sajnos évről-évre csökken azok száma, akik több mint hét évtizeddel ezelőtt átélték-megélték a borzalmakat, vagy akik életük kockáztatásával küzdöttek egy békésebb világért, s akik hitelesen el tudnák mesélni a történteket a maiaknak. Példaként kell tisztelni a XX. század legnagyobb gonoszsága ellen küzdőket, a még közöttünk élőket, és a már elhunytakat. De nem elegendő ezekre az emberekre csupán csak tisztelettel emlékeznie a mai fiatalabb generációknak. Ma el kell ítélni a terrorizmus minden formáját, semmilyen közösséget nem szabad vállalni terroristákkal és az őket mentegető nézetek képviselőivel. Határozottan szembe kell fordulni minden olyan erővel, amely fel akarja eleveníteni a nácizmusra, a fasizmusra emlékeztető embertelenséget – hangsúlyozta rövid beszédében Kerecsényi, aki végül az 1945 utáni magyar kultúra meghatározó költőjétől, Illyés Gyulától idézett megrendítő sorokat, annak 1944 szeptembere és 1945 szeptembere között írt „Egy év” című verses-füzetéből.

A temetőben megjelentek „Soha többé háborút!” feliratú, a béke színével, vagyis kék színű szalagokkal átkötött kis koszorúkat, illetve kartonból kivágott békegalamb-szimbólumokat helyeztek a magyar, a szovjet katonai parcellákhoz, és természetesen a „halott katona már nem ellenség” jegyében a német sírkert emlékjeléhez is.

Az emberiség legvéresebb totális háborújának áldozatai számát a becslések szerint 50-70 millió fő, a katonai áldozatok számát pedig 22-25 millió fő közé teszik a kutatók. Közülük hadifogságban mintegy öt millióan pusztultak el. A civil áldozatokat 40 és 52 millió közé valószínűsítik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.