Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Május 19. 07:13, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A bankadó csökkentése is szükséges a hitelezés bővüléséhez

A bankadó csökkentése is szükséges a hitelezés bővüléséhez

Magyar Hírlap - EBRD-igazgató: a bankadó csökkentése is szükséges a hitelezés bővüléséhez

A kormány betartja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött együttműködési megállapodást, és szó sincs arról, hogy azt a bankok hitelezésének növekedéséhez kötnék. Az EBRD friss jelentése alapján a magyar gazdaságról kialakított kép pozitív és javuló,a szakértők felfelé korrigálták a növekedési kilátásokat, a magyar gazdaság a legjobbak között van a makroszámokban – mondta Nikoletti Antal, a hitelintézet magyar igazgatója a Magyar Hírlapnak.

A szakember az újság keddi számában megjelent interjúban kifejtette: Magyarországnak jó esélye van a három százalék feletti növekedésre, amit nem sok ország mondhat el magáról. A foglalkoztatás és ezzel együtt a várható fogyasztás növekedését és a kiemelkedően magas ipari termelés bővülését is kiemeli az elemzés. Mindezek és a költségvetés egészséges helyzete megalapozza a közeljövőben várható hitelminősítői feljavításokat.

Az igazgató szerint az összes résztvevő abban érdekelt, hogy növekedjen a hitelezési aktivitás, aminek egyik feltétele a bankadó csökkentése. A bankok újbóli növekedése a magyar gazdaság növekedésével megy végbe, Budapest ugyanis nem regionális bankközpont, mint például London vagy Bécs.

A bécsi bankok akkor is nyereségesek és növekednek, ha az osztrák piac önmagában veszteséges és nem növekszik. A magyar bankok azonban a hazai piacból élnek, a magyarországi vállalatokra és a lakosságra számíthatnak - mutatott rá.

A bankadó csökkentése nyilván adhat egy lökést a hitelezési aktivitásnak, mert javítja az üzleti modellt, de a magyar bankok növekedése akkor egészséges, ha a gazdasági növekedésre épül, és nem kényszerre - tette hozzá.

Nikoletti Antal a lapnak beszélt arról is, fontos a megállapodás, mert a stabil bankrendszer mindenkinek alapvető érdeke, de még ennél is fontosabb, hogy a többi gazdasági szereplő, a többi szektor is kapjon ennyi figyelmet. Az EBRD jó partner ebben, mert többféle régióban működik, és széles rálátása van többféle nemzetgazdasági modellre - mondta.

Címkék: bankadó, hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére