Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Október 19. 21:18, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

A baloldal külön megemlékezést tart október 23-án Pápán

A baloldal külön megemlékezést tart október 23-án Pápán

Grőber Attila, az MSzP pápai elnöke közleményt adott ki. E szerint pártja nem vesz részt az önkormányzat által szervezett megemlékezésen, a forradalom 60. évfordulóján. A kezdeményezéshez az Együtt és a DK is csatlakozott.

„A Magyar Szocialista Párt országos vezetése és helyi szervezete úgy határozott, hogy 2016. október 23-án a kormánypárti, tehát a Fidesz-KDNP irányította önkormányzatok által szervezett megemlékezéseken és a koszorúzásokon a jelenlegi kormányzó pártok képviselőivel nem ünnepel, és nem koszorúz együtt. Politikai hitvallásunk szerint 1956 eszmeisége és értékei szemben állnak mindazzal, amit ma Magyarországon a Fidesz képvisel.
1956 egy sokszínű, nyitott, a pluralizmust és a szólásszabadságot megteremteni óhajtó küzdelem volt, a zárt és monolit társadalmat kiépítő, a sajtószabadságot elnyomó hatalommal szemben. 1956 vezéralakjai, Nagy Imre és Bibó István egy Nyugat-Európa felé forduló, a demokratikus értékeket megteremtő, független Magyarországot kívántak megteremteni.
Ezzel szemben a Fidesz ma olyan elvek mentén politizál, melyeket a demokratikus ellenzék nem tud és nem is akar elfogadni. A nemzet egészének megosztására, a félelem egyre fokozódó gerjesztésére, ellenségkép gyártására és a sajtószabadság korlátozására épülő politikai rendszert épít ki, olyat, amely szövetségeseit nem Nyugat-Európában, a demokratikus államok közösségében, hanem keleten, a féldiktatúrák világában keresi.
1956 hősei épp az ellen lázadtak, amit ma a Fidesz képvisel.
Kormányzás helyett elfoglalták a médiát, s a kisajátított csatornáikon keresztül manipulálják a közvéleményt.
Nekünk demokratáknak meg kell találni azokat a csatornákat a melyekkel ki tudjuk fejezni egyet nem értésünket a jelenlegi hatalom politikájával szemben. Az ünnepségről való távolmaradásunk egyike ezeknek.
Mi erkölcsi kötelességünknek érezzük, hogy ezt a lépést most megtegyük.
Ezzel az úrizáló-helikopterező politikai közösséggel most október 23-án nem tudunk azonosulni s ezért nem kívánunk ünnepelni” - áll a nyilatkozatban.

Az MSzP, a DK és az Együtt helyi képviselői, valamint szimpatizánsai október 23-án, 15 órától tisztelegnek a forradalom emléke előtt, az Erzsébet ligetben, a Magyar Pieta 1956 szobornál.

Címkék: 1956, baloldal, október 23

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 17:55, hétfő | Helyi

Grőber Attila: Van jövőképünk, van programunk!

Több ezer aláírást gyűjtöttek össze a Közösen Pápáért és az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesületek, valamint hat ellenzéki párt által támogatott jelöltek, akiket nyilvántartásba vett a választási bizottság.

2024. Május 06. 09:32, hétfő | Helyi

Garázs égett Nagytevelen, rendőrök lőtték ki a gázpalackokat

Nagytevelen egy ingatlan melléképülete teljesen lángba borult május 5-én éjszaka.

2024. Május 05. 12:04, vasárnap | Helyi

Legyőzte a bajnokság favoritját a Perutz!

Hátrányból fordítva, egy sokáig emlékezetes találkozón 2-1 arányban legyőzte a címvédő, első helyen álló Úrkút együttesét a Perutz!

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.