Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. December 27. 09:33, péntek | Sport
Forrás: MTI

A 2013-as esztendő magyar sportsikerei

A 2013-as esztendő magyar sportsikerei

A búcsúzó esztendő elsősorban a vizes sportokban hozott kiemelkedő magyar sikereket: kajak-kenuban négy, úszásban három, vízilabdában egy világbajnoki cím jutott a piros-fehér-zöld színek képviselőinek az olimpiai számokat tekintve.

A "lapátolóknál" négy olimpiai számban született arany a duisburgi vb-n: kajak egyesben Kozák Danuta, kenu egyesben Vajda Attila, kenu kettesben a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó, női K 4-ben pedig a Szabó Gabriella, Kozák, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta alkotta kvartett diadalmaskodott.
Úszásban Hosszú Katinka két (200 és 400 m vegyes), Gyurta Dániel egy aranyérmet (200 m mell) érdemelt ki a nyári világbajnokságon Barcelonában, ahol vízilabdában a Benedek Tibor személyében 2013-at új szövetségi kapitánnyal kezdő férfiválogatott szerzett vb-címet.
Szintén világbajnok lett a férfi párbajtőr-válogatott, amely a budapesti vb-n Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és Szényi Péter összeállításban győzött.

A 2013-as esztendő magyar sportsikerei:

január:
20. A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Béres Bence, Burján Csaba összeállítású váltó bronzérmet szerzett a gyorskorcsolyázók malmői rövidpályás Európa-bajnokságán.

március:
12-15. Hamrák Péter bronzérmes lett a lengyelországi Gizyckóban rendezett jégvitorlás (DN) Európa-bajnokságon.
21-24. A kötöttfogásúak 66 kg-os kategóriájában szereplő Lőrincz Tamás arany-, a szabadfogásúak 74 kilós súlycsoportjában érdekelt Hatos Gábor ezüst-, míg az 55 kg-os Barka Emese bronzérmet érdemelt ki a Tbilisziben rendezett birkózó Európa-bajnokságon.

április:
14-20. A budapesti jégkorong divízió I/A világbajnokságon a magyar csapat úgy végzett a harmadik helyen, hogy 2-1-re legyőzte a tornát megnyerő kazah csapatot, és a szintén a világelitbe lépett olaszoktól csak 2-1-re kapott ki.
20. Az olimpiai bajnok Berki Krisztián címvédőként ezüstérmet szerzett lólengésben a tornászok moszkvai Európa-bajnokságán.
21. Világbajnoki aranyérmet nyert a Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt curlingkettős a kanadai Frederictonban megrendezett vegyespáros világbajnokságon.
24-27. A 48 kilogrammos Csernoviczki Éva arany-, míg Joó Abigél (78) és Bor Barna (+100) bronzérmet nyert a budapesti cselgáncs Európa-bajnokságon.

május:
11. A Győri Audi ETO KC - harmadik magyar csapatként - megnyerte a női kézilabda Bajnokok Ligáját. A sorozat gólkirálynője a középdöntőig jutott FTC-Rail Cargo Hungaria átlövője, Tomori Zsuzsanna lett.
25. A magyar férfi és női tekeválogatott is megnyerte a Zalaegerszegen rendezett csapat-világbajnokságot.
27-31. A Majthényi Szabolcs, Domokos András páros ezüstérmet szerzett a Balatonföldváron rendezett Repülőhollandi-világbajnokságon.

június:
1-9. A magyar válogatott Varga Miklós (60 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) révén két bronzéremmel zárta a Minszkben rendezett férfi ökölvívó Európa-bajnokságot.
14-16. A magyar csapat három arany-, három ezüst- és öt bronzéremmel tért haza a portugáliai Montemor-o-Velhóban rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságról. Első lett az 500 méteres női kajak négyes (Kárász Anna, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa), a Kovács, Douchev-Janics duó 200 méteren és a kajakos Csay Renáta 5000 méteren. A dobogó második fokára állhatott fel a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu kettes (1000 m), valamint kajak egyes 500 méteren Kozák Danuta és Dudás Miklós. Medveczky Erika (K-1, 1000 m), a Kovács, Douchev-Janics páros (K-2, 500 m), a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel alkotta kvartett (K-4, 1000 m), valamint Douchev-Janics (K-1, 200 m) és Takács Kincső (C-1, 200 m) harmadik lett.
15-21. Öt érmet szerzett a magyar küldöttség a zágrábi vívó Európa-bajnokságon. Második lett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású párbajtőrcsapat és a Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Gáll Csaba alkotta kardválogatott, míg a harmadik helyet szerezte meg a párbajtőröző Szász Emese egyéniben, illetve csapatban Antal Edinával, Budai Dorinával és Révész Juliannával együtt, továbbá a Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin tőregyüttes.

július:
6-17. A magyarok négy arany-, két ezüst- és kilenc bronzérmet szereztek a kazanyi Universiadén. A dobogó legfelső fokára állhatott fel a cselgáncsozó Joó Abigél (78 kg), az úszó Biczó Bence (200 m pillangó), a kenus Kiss Tamás (1000 m) és a férfi vízilabda-válogatott.
14. Európa-bajnok lett a magyar női strandkézilabda-válogatott, Gróz János együttese a dániai Randersben rendezett kontinensbajnokság fináléjában a házigazdákat győzte le 2-1-re.
15-16. Három arany- és egy ezüstéremmel zárta a magyar öttusa-válogatott a lengyelországi Európa-bajnokságot. A nők egyéni versenyében Földházi Zsófia győzött, míg a férfiaknál Marosi Ádám nyert, Kasza Róbert pedig második lett, a Demeter Bencével kiegészült csapat pedig szintén az első helyen végzett.
22- 28. Veres Kata bronzéremmel fejezte be szereplését a kisöbű sportpuska fekvő számban az eszéki sportlövő Európa-bajnokságon.

július-augusztus:
július 20.-augusztus 4. Világbajnok lett a barcelonai vizes vb-n Hosszú Katinka 200 és 400 méteres vegyesúszásban, s bronzérmes 200 m pillangón. Szintén aranyérmet nyert Gyurta Dániel 200 m mellen, míg Cseh László ezüstöt 100 m pillangón. A férfi vízilabda-válogatott vb-címet szerzett, a női csapat harmadik helyen végzett.
július 23.-3. Hoang Thanh Trang nyerte a Belgrádban rendezett női sakk Európa-bajnokságot.
július 25.-augusztus 4. A megnyert aranyérmek számát tekintve minden idők legeredményesebb magyar szereplésével zárult a kolumbiai Caliban rendezett Világjátékok, a nem olimpiai sportágak világversenye. A hatból öt győzelmet a maratoni kajak-kenusok arattak: a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a K-1-esek küzdelme után Csay Renáta és Petrovics Máté, párosban pedig a Noé Milán, Noé Bálint és a Csay Renáta, Bara Alexandra kajakosduó, továbbá Györe Attila, Kövér Márton kenukettes. Rajtuk kívül Székely Lilla búvárúszó lett aranyérmes. Másodikként zárt Kalmár István szumós, Kiszli Vanda kajakos és Kiss Tamás kenus, illetve a női strandkézilabda-válogatott.

augusztus:
5-12. Aranyérmet nyert a budapesti vívó-világbajnokságon a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású párbajtőrcsapat, s bronzot a kardozó Szilágyi Áron, valamint a párbajtőröző Szász Emese.
10-18. A kalapácsvető Pars Krisztián ezüstérmet szerzett a moszkvai atlétikai világbajnokságon.
22. Magát Krisztina Európa-bajnoki bronzérmes lett, mert az áprilisi kontinensviadalon az első helyezettet doppingvétség miatt kizárták. A plusz 75 kg-os súlycsoportban versenyző magyar súlyemelő eredetileg a negyedik helyen végzett mind a két fogásnemben és összetettben is a tiranai Eb-n, utólagos előbbre lépésével így egyszerre három bronzéremmel lett gazdagabb.
26-27. Ezüstérmet nyert a Gyenesei Leila, Földházi Zsófia, Kovács Sarolta váltó a tajvani öttusa-vb-n, majd aranyérmes lett a Demeter Bence, Kasza Róbert, Marosi Ádám alkotta staféta.
30. A könnyűsúlyú egypárevezősök között Galambos Péter bronzérmet szerzett a dél-koreai Csungdzsuban rendezett világbajnokságon.

szeptember:
augusztus 29-1. A magyar versenyzők hét arany-, valamint öt-öt ezüst- és bronzérmet szereztek a németországi Duisburgban rendezett kajak-kenu világbajnokságon. Győzött Kozák Danuta (K-1 500 m), Medveczky Erika (K-1 1000 m), a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina duó (K-2 1000 m), Vajda Attila (C-1 1000 m), a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kettős (C-2 1000 m), valamint a Szabó, Kozák, Fazekas-Zur, Vad Ninetta összeállítású négyes (K-4 500 m) és a Douchev-Janics Natasa, Vad, Fazekas-Zur és Kozák alkotta 4x200 m-es kajakos staféta. A Kovács Katalin, Douchev-Janics kajakkettes második lett 500-on, csakúgy, mint a Vasbányai, Mike és a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenupáros, és Vajda, illetve a kajakos Csay Renáta is ezüstérmesként zárt 5000 m-en. A bronzérmek Dombvári Bence (K-1, 1000 m), Lakatos (C-1, 200 m), a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó (K-2, 1000 m), az 1000 m-es kenunégyes (Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid) és a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Molnár Péter, Hérics Dávid összeállítású kajakos staféta nevéhez fűződtek.
augusztus 29-1. Lázár Vilmos arany-, Lázár Zoltán bronz-, míg kiegészülve Nagy Tiborral a magyar csapat aranyérmes lett a szlovákiai Kistapolcsányban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon.
11. Rendes Csaba bronzérmes lett a triatlonos világbajnoki sorozat londoni döntőjének egyik előversenyén, az aquatlon-világbajnokságon.
15. Kárai Tamás a touring car, míg Szabó Krisztián a Buggy 1600-as kategóriában nyert Európa-bajnoki címet autokrosszban.
16-22. Egy arany- és öt bronzéremmel zárta a magyar válogatott a budapesti birkózó-világbajnokságot. A vb-címet Sastin Marianna szerezte meg a nők 59 kg-os súlycsoportjában, míg Barka Emese (55 kg), Veréb István (szabadfogás, 84 kg), Módos Péter (kötöttfogás, 55 kg), Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 84 kg) és Kiss Balázs (kötöttfogás, 96 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott fel.
21-25. A 11-szeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas csapata nyerte a Balatonalmádiban rendezett vitorlázó Soling-világbajnokságot. A Litkey által kormányozott hajó Vezér Károllyal és Weinhardt Csabával a fedélzeten nyolc futam után 18 helyezési ponttal végzett az élen.
27-29. Lázár Zoltán bronzérmet nyert Izsákon a négyesfogathajtó Európa-bajnokság egyéni versenyében, míg a Dobrovitz Józseffel és fiával, ifj. Dobrovitz Józseffel kiegészülő magyar csapat szintén harmadikként zárt.

október:
3-6. A Detre Szabolcs vezette magyar egység nyerte meg a németországi Chiemsee-n rendezett vitorlázó Asso Európa-bajnokságot. A Detre Szabolcs mellett Detre Zsolt, Király Zsolt, Oroszlán Gábor, Szécsényi Bálint és Bite Pál alkotta csapat mögött a második helyen a Vadnai Tamás, a harmadikon pedig a Majthényi Szabolcs kormányozta hajó végzett.
7. A győri Rokob József győzött a világon először megrendezett olaszországi 30-szoros Ironman-versenyen, melyen összesen 114 kilométert úsztak, 5400 kilométert kerékpároztak és 1260 kilométert futottak a résztvevők. Másodikként a komáromi Szőnyi Ferenc érkezett a célba.

november:
3. Hölle Martin egyesben aranyérmes lett a franciaországi Pauban rendezett pónifogathajtó-világbajnokságon. Rajta kívül a négyesek között ezüstérmet szerzett ifjabb Dobrovitz József, továbbá harmadikként zárt a magyar csapat.

december:
12-15. A magyarok tíz éremmel - öt arannyal, három ezüsttel és két bronzzal - fejezték be a rövidpályás úszó Európa-bajnokságot. Győzött Gyurta Dániel 100 és 200 mellen, Hosszú Katinka 200 vegyesen, Verrasztó Dávid 400 vegyesen és Gyurta Gergely 1500 gyorson, második lett Hosszú 100 és 400 vegyesen továbbá Bernek Péter 200 háton, míg harmadikként zárt Kozma Dominik 200 gyorson és Hosszú 200 háton.
14-15. Rapport Richárd nyerte a Varsóban rendezett rapid sakk Európa-bajnokságot.
11-21. A magyar csapat minden idők legjobb téli Universiade eredményével zárt: egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel. Győzött a Béres Bence, Burján Csaba, Knoch Viktor, Oláh Bence összeállítású férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó, második lett Heidum Bernadett 1500 méteren, harmadik pedig a Heidum, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra alkotta női együttes.

Címkék: Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.