Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Május 02. 11:02, hétfő | Helyi
Forrás: Elsősorban Pápai Városbarát Egylet

90 esztendős lenne Kövy Zsolt

90 esztendős lenne Kövy Zsolt

Immár öt esztendeje, hogy elment közülünk egy csendes, szelíd, egy mindig békességre törekvő, egy hazáját szenvedélyesen szerető ember.

Kövy Zsolt református lelkész, egyháztörténész, a Pápai Református Tudományos Gyűjtemények nyugalmazott igazgatója, a Pápai Református Kollégium nyugalmazott főigazgatója 2016. április 30-án lett volna 90 esztendős, s hat esztendeje lesz annak, hogy nincsen közöttünk.

Zsolt bácsi a történelmi Felvidék szülötte volt, Losoncon nőtt fel. Debreceni egyetemi tanulmányait félbeszakította a II. világégés, harmincegy hónapot töltött el orosz hadifogságban. Amikor hazatért, a pápai teológián tanult tovább; 1950-ben kapott lelkészi oklevelet. 1953-tól 1992-ig volt a Pápa szomszédságában lévő Kéttornyúlak református lelkipásztora. Kisebb megszakításokkal, 1956-tól 1993-ig levéltárosa, könyvtárosa, s végül igazgatója volt a Pápai Református Tudományos Gyűjteményeknek. Oroszlánrésze volt a nagy múltú Pápai Református Kollégium visszaállításában. 1989-et követően aktív szerepet vállalt Pápa közéletében. Nevéhez fűződik a Mándi Márton István Alapítvány, a Pápa Város Erdélyért Alapítvány életre hívása. 1990-1993-ig Pápa alpolgármestereként is munkálkodott. A Magyarok Világszövetsége Veszprém megyei elnökeként, illetve a Pápai Jókai Kör alelnökeként számos társadalmi, kulturális és hagyományőrző tevékenység kezdeményezője, patronálója volt. Írói munkássága is említésre méltó. Közel négyszáz cikke látott napvilágot teológiai, társadalomtudományi, irodalmi, néprajzi, honismereti-helytörténeti témákban. Tanulmányai, beszédei „Egyház és közélet”, valamint „Egyház és társadalom” címmel jelentek meg. Szerkesztői munkássága sem volt elhanyagolható. Önálló kötetei közül meg kell említeni az Álom és Valóság, a Hazádnak rendületlenül – Gulyás Lajos emlékezete, illetve a Pályakép Szíj Rezsőről címet viselőket.
Kövy Zsolt munkásságát többször elismerték; megkapta a Veszprém Megye Érdemrendje, a Pro Pannonia Reformata, valamint a Pápa Város Díszoklevele kitüntetéseket.


Az archív fotón: Kövy Zsolt, Kerecsényi Zoltán, Huszár Endre, Hermann István. Pápa, Petőfi Gimnázium, Petőfi-emlékülés, 2007. június


Kövy Zsolt életműve felbecsülhetetlen, ő pedig elfelejthetetlen; - példa lehet a jövő nemzedékek számára! Biztos vagyok benne, hogy most felülről mosolyogva tekint le egykori, hőn szeretett iskolájára, a Kollégiumra, és az Ó-templom épületére, mely nemsokára egy óriási felújításon-megújuláson fog átesni. Álmai immár beteljesülnek! Kövy Zsolt, Zsolt bácsi szelleme ott van ezekben az épületekben, s él közöttünk, pápaiak között. Hiába volt más város szülötte, szíve mindig is elsősorban Pápáért dobogott. Sohasem felejtjük el! Azonban az idei, vele kapcsolatos évfordulón elgondolkodhatnánk, hogy esetleg méltó emlékjelet nem állíthatnánk-e neki? Például elnevezhetnénk róla városházánk egyik reprezentatív termét, ahol nevét egy kis réztáblával jelölhetnénk, ahol az egyik terem falát az ővele kapcsolatos emlék-képekkel, fotókkal díszíthetnénk...

Köszönet az Örökkévalónak, hogy volt egy Kövy Zsoltunk, aki annyi mindent tett nagy közösségünkért, szűkebb hazánk jövőjéért, a pápaiságért!

Kerecsényi Zoltán
önkormányzati képviselő,
az "Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet ügyvivője

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.