Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 15. 14:46, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

700 millió forintot kaptak a Pápai Hús élőállat beszállítói

700 millió forintot kaptak a Pápai Hús élőállat beszállítói

Lezárult a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft. sertés élőállat beszállítóinak kifizetése, összesen 700 millió forintot kaptak a gazdák - áll dr. Áldozó Tamás polgármester sajtóközleményében.

A városvezető emlékeztetett, első körben 151 élőállat beszállító részesült támogatásban, amelyre a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 448 millió forintot fizetett ki. A második körben azok a gazdák jutottak összességében 250 millió forintos kiegészítő juttatáshoz, akiknek az első körben nyújtott támogatást meghaladó mértékű követelésük állt fenn a pápai húsipari vállalattal szemben.
Első körben - a szeptemberi kormánydöntés értelmében – a kifizetések az európai uniós állami támogatási szabályok szerint, a csekély összegű (de minimis) támogatással történtek meg, ennek lehetőségét használta ki a VM a Pápai Hússal szemben követeléssel rendelkező sertés élőállat beszállítók lejárt és elismert tartozásainak kifizetésére.

A polgármester elmondta, tekintettel arra, hogy a Társaság további 28 élőállat beszállítóját a csekély összegű (de minimis) támogatási keretek között nem lehetett teljes mértékben kompenzálni, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium kidolgozott egy olyan konstrukciót, amely alapján lehetőség nyílott fennmaradó követelések megelőlegezésére.
Mindezek alapján a VM megalkotta a Pápai Hús 1913 Kft–vel szemben követeléssel rendelkező élőállat-beszállítók számára fizetendő kiegészítő juttatás igénybevételéről szóló rendeletet, amellyel az érintett gazdák a de minimis összegén felüli követeléseiket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára (NAK) engedményezték, amelynek fejében kiegészítő juttatást kaphatnak. Az engedményezéssel érintett követelésekre a VM mintegy 250 millió forintot fizet az érintett gazdáknak, miután az engedményezési szerződéseket a NAK-kal megkötik.

A Kormány minden lehetséges eszközzel segített, amelyekkel az élőállat beszállítókat kompenzálni tudta, megőrizve ezzel a vidéki munkahelyeket, valamint jó minőségű alapanyag-ellátást biztosítva a magyar húsiparnak – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.