Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Június 26. 15:35, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

70 év után újra itthon – teljessé vált az Ősök Csarnoka

70 év után újra itthon – teljessé vált az Ősök Csarnoka

Közel 70 esztendő után újra eredeti helyükön láthatók a pápai Esterházy-kastély Ősök Csarnokának festményei.

Mérföldkőnek számít az esemény szakmai szempontból, hiszen a Magyar Nemzeti Múzeummal folytatott közel két évtizedes egyeztetés után kerülhetnek vissza restaurálva az Esterházy ősök képei eredeti otthonukba.

A ma délutáni sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, kevés olyan eredeti tárgy kerülhetet vissza a kastélyba azok közül - melyeket a szovjet csapatok 1945-ben elhurcoltak. Ezen kevés tárgyak közé tartoznak a festmények. - 2011-ben ugyanakkor azzal találkoztunk, hogy a festményeket őrző múzeumok kevés hajlandóságot mutatnak a képek visszaszolgáltatására. Ez úton is szeretnék köszönetet mondaniHalász Jánosnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárának, aki közreműködésével hozzásegített minket a képek visszaszerzésére és restaurálásához - mondta el a polgármester.

Dr. Nagy L. István, a gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója emlékeztetett, három évvel ezelőtt már 17 festmény visszakerült Pápára, ezeket a kastély teljes felújításának megkezdéséig megtekinthették a látogatók. Az újabb 15 kép hazakerülésével lezárult a kastély felújításának legjelentősebb szakmai része, hiszen mostantól a Nádor-terem előtti folyosón, az Ősök Csarnokában mind a 26 festmény eredeti helyén tekinthető meg.

A most hazaérkezett Esterházy ősök között szerepel gróf Esterházy Miklós, a családi vagyon megalapozója és két felesége, gróf Esterházy Ferenc és Tököly Kata, valamint a 18. században élt katonaként szolgáló Esterházy József, és a győri vicekapitány, Esterházy János is.
A festményeket először a szombati Múzeumok Éjszakáján tárták a nagyközönség elé, a képeket szerdán kezdték el rámázni és helyükre rakni.

Az Ősök Galériájában - mely a Nádor-terem előtti folyosót jelentő Ősök Csarnokán kívül a két oldalszárnyi folyosót is magába foglalja – egyébként eredetileg összesen 44 festmény volt, közülük 40 kép hollétére derült fény. Ezek mind visszakerülnek helyükre a felújítás befejezését követően, így lesz teljes ismét az Esterházy ősöket ábrázoló festmények gyűjteménye.

A pápai Esterházy ősgaléria, közismert nevén az Ősök Csarnoka története a 17. századba nyúlik vissza. A legrégebbi festmény 1650 körül készült, vár 1694-es leírásában egy családfát ábrázoló festmény mellett a család 11 tagjának arcképe kerül említésre, amelyből hét megmaradt az utókorra.
A 18. század folyamán két lépcsőben bővítették a gyűjteményt. Az 1730-as évek végén és az 1740-es évek során Ferdinand Oswald, majd az 1750-es és 1760-as években Michael Millitz alkotásaival bővült a festmények köre. Az 1799-es kastélyleltár így már 29 festményt említ, amelyből 24 a kastély délkeleti tornyának emeletén kialakított, biliárd szobának nevezett galériában volt elhelyezve. Ezt a galériát a 2014-es kutatások során megtalálták.
A 19. század második felében több művész munkáival gyarapodott a galéria. Feltehetően gróf Esterházy Pál az 1860-as, 1870-es években a teljes kastély felújítását és modernizálását magában foglaló tervei keretében alakította ki a kiválóan dokumentálható, ma ismert Ősök Csarnokát.
A kastély 20. századi leltárai és az 1927-ben készült fotóalbum alapján az ősgaléria a kastély három emeleti folyosóját foglalta magában. A festmények száma ekkor 44 darabra rúgott. A kastély 1945-ben megszálló szovjet katonaság ebből a 44 festményből 37 darabot hivatalosan visszaszolgáltatott a tulajdonosnak, amely kollekció államosításra került (1949. évi VII. törvény), majd a gyűjteményt a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezték el. Három festmény magántulajdonban bukkant fel. Ezek közül egyet a Magyar Nemzeti Múzeum, egyet pedig a Magyar Nemzeti Galéria megvásárolt, egy festmény jelenleg is magántulajdonban van.
Az Esterházy ősgaléria rekonstrukcióját Mithay Sándor múzeumigazgató vetette fel még az 1970-es években. Az első konkrét lépés a Magyar Nemzeti Galériában 1988-ban megrendezett Főúri Ősgalériák című kiállítás volt, amelyben kilenc festmény a pápai galériából származott. Az ezt követő két évtizedben pápa Város Önkormányzata segítségével folytatódott a festmények restaurálása, amit 2011-ben nyolc, 2014-ben tíz újabb restauráltatás és három másoltatás követett.
A festményeket az idei évben aláírt szerződés révén szállítjuk vissza, eredeti helyükre, a pápai kastélyba. Jel pillanatban az eddig itt lévő festmények mellett 15 új képet állítottunk ki, amellyel teljessé vált a szorosabban vett Ősök Csarnoka, a kastély középső szárnyának Nádor terem előtti folyosószakasza, amely így 26 festményt foglal magába. Emellett az enteriörterekben újólag öt festményt helyeztünk el. Ezek közül kiemelendő Esterházy Károly arcképe a Nádor terem melletti volt nagy könyvtár nyugati falán, amelyet eredeti helyére tudtunk visszahelyezni. A Múzeum saját gyűjteményébe tartozó festményeket is állított ki.
Az Ősök Galériájának másik két egységét a kastély felújításának befejezését követően fogjuk tudni rekonstruálni – tájékoztatott dr. Nagy L. István, az Esterházy Károly Múzeum igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

Perutz: Szurkolói busz indul az ajkai kupadöntőre

A vármegyei kupa döntőjében, június 4-én a Balatonalmádi csapatával mérkőzik meg a pápai együttes.

2024. Május 17. 18:52, péntek | Helyi

Nyitott szertárkapuk - Idén is várja a tűzoltóság a családokat

A katasztrófavédelem idén is megrendezi hagyományos gyereknapi programját, a Nyitott szertárkapuk országos rendezvényt, amelyhez a pápai laktanya is csatlakozik.

2024. Május 16. 19:15, csütörtök | Helyi

Hajmeresztő dolgot csinált az autós Pápa határában - Videó

Az új 83-as útra szeretett volna felhajtani a Mercedes sofőrje, meg is tette, ám forgalommal szemben...

2024. Május 16. 06:35, csütörtök | Helyi

Bejutott a megyei kupa döntőjébe a Perutz

A Veszprém vármegyei kupában sorozatban hatodik mérkőzését is megnyerte a Pápa, ezúttal a Péti MTE-t győzték le 3-1 arányban, ami azt jelenti, hogy a júniusi kupadöntőben a Balatonalmádi csapata ellen zárja a sorozatot a Perutz.