Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 31. 08:20, kedd | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

65 évvel ezelőtt jött létre a NÉKOSZ

65 évvel ezelőtt jött létre a NÉKOSZ

65 évvel ezelőtt, 1946 júliusában jött létre a NÉKOSZ, a Népi Kollégiumok Országos Szövetsége. Ez alkalomból tartott megemlékezést a Petőfi Asztaltársaság hétfőn az Anna téri városi levéltár udvarán lévő emléktábláknál.

Sok szakértő szerint a magyar népi kollégiumi mozgalom egyike volt a 20. század legsikeresebb pedagógiai kísérleteinek.A bentlakásos internátus létesítésével meg akarták teremteni a tanulás, az értelmiségivé válás esélyét a szegény sorsú, többnyire paraszti származású gyerekeknek.

Grőber Attila, a Petőfi Asztaltársaság ügyvivője beszédében kiemelte, szerinte két aktualitása is van a NÉKOSZ-nak, a mai Magyarországon. Az egyik, hogy ma is működnek szerte az országban olyan programok, melyek a szegény sorsú gyermekek felzárkóztatását hivatottak segíteni, a másik üzenete pedig az, hogy ma se zárjuk el a szegény sorsú ifjúság elől a továbbtanulás lehetőségét, ha arra érdemesek, hogy a jövő „fényes szelének nemzedéke” lehessenek.- fogalmazott Grőber Attila.

Ezután Fejes Sándor lokálpatrióta idézte meg az 1945 utáni esztendőket, amikor sok-sok szegénysorból jövő, zömében paraszti származású fiú és lány számára lehetőség, kitörési pont volt a NÉKOSZ.

A beszédet követően az egykori kollégiumok emlékére állított emléktáblánál Grőber Attila, Gőgös Zoltán és Kerecsényi Zoltán helyezték el az emlékezés koszorúit, majd aVilágos utcai Nagy László emlékházhoz vonultak, ahol Kerecsényi Zoltán az Asztaltársaság másik ügyvivője tartott rövid emlékező beszédet.

Az emlékezés koszorúit helyezte el Grőber Attila, Gőgös Zoltán és Kerecsényi Zoltán, valamint az irodalmi emlékeket méltón ápoló Pápai Jókai Kör képviselői is.

Címkék: koszorúzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.