Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. November 23. 19:18, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

300 kilométer kutyaszánon, az Északi Sarkkörön - Élete kihívására készül a pápai Németh Zoltán

300 kilométer kutyaszánon, az Északi Sarkkörön - Élete kihívására készül a pápai Németh Zoltán

A 23 éves fiatalember egy túrafelszerelést gyártó cég felhívására jelentkezett. Ha megszerzi a legtöbb szavazatot, teljesülhet gyermekkori álma.

Zoltántól megtudtuk, hogy már egészen kis korában érdekelte a természet világa, öccsével gyakran járták a Bakony erdeit és azt játszották, hogy felfedezők. A Weöres Iskola, majd a Refi elvégzése után végül az egészségyügyi szakirányt választotta, ám természet iránti rajongása megmaradt. Szerinte a sors keze lehetett abban, hogy amint előfizetett a National Georgraphic-ra, rögtön egy felhívásra lett figyelmes a lapban, amire egyből beadta a jelentkezését. - Először nagyon feszélyezett a feladat, de úgy gondoltam, hogy a szavazatgyűjtő kampány a részvételért folyó küzdelem mellett egy számomra fontos témát is támogathatna. Ezért a kampány céljának a Polar résztvevői közé jutás mellett a klímaváltozásra való figyelemfelkeltést választottam. A hétköznapokban törekszem a környezettudatos életmódra. Nem mondom, hogy no waste módon élek, de igyekszem visszaszorítani a hulladék termelésem amennyire lehet. Általában tömegközlekedéssel járok mindenhova, ahova gyalog nem érkeznék meg időben (munkába, vidékre a családomhoz. A Fjällräven Polar teljesítése nagyon jó példa lenne arra, hogy a hétköznapi emberek is képesek nem hétköznapi dolgokat véghez vinni - mondta el hírportálunknak Zoltán.

A Fjällräven Polar-t, a Fjällräven túrafelszerelést gyártó cég szervezi minden évben. A cél az volt, hogy a világ legnehezebb kutyaszánhajtó versenyéhez hasonló túrát szervezzenek hétköznapi embereknek. Míg az Iditarodon résztvevők 1800 kilométert tesznek meg az alaszkai vadonban, addig a Polar hossza kb 300 kilométer, ami Norvégia és Svédország területét is érinti.

A túrával a Fjällräven lehetőséget biztosít a Zoltánhoz hasonló kalandvágyó embereknek a határaik feszegetésére. Emellett remek lehetőséget biztosít a gyártónak az új termékeik valós körülmények közötti tesztelésére, és a túra során készült felvételek marketing célú felhasználására. A következő túra 2020 áprilisában lesz. A jelentkezőket az állampolgárságuk alapján régiókba sorolják. Minden régióból két résztvevőt választanak ki. Az egyiket a régióban összegyűjtött szavazatok alapján, a másikat pedig bemutatkozó videója alapjánválasztják ki. Előbbi azért nehéz, mert több ország jelentkezői közül kell a legtöbb szavazatot gyűjteni 2019 november 15. és december 13. között.

Csak mi vagyunk és a hóba zárt vadon

Elsőre meglepő lehet, de a jelentkezéshez csak a 18. életév betöltése, és angol tudás szükséges. Minden jelentkező maga ítéli meg, hogy képesnek érzi-e magát a túra teljesítésére, viszont minden évben a Fjällräven szakembereket biztosít a résztvevők támogatására. Habár a túra úgymond előzetes felkészülést nem igényel, az embernek valóban tisztában kell lennie azzal, hogy mire képes fizikailag, és mentálisan. - Onnantól kezdve, hogy megismerkedtünk a többi résztvevővel és a kutyáinkkal, és elindultunk utunkon, csak mi vagyunk és a hóba zárt vadon. 5 nap alatt kell megtenni a 300 kilométert, a sarkköri éjszakákat hol sátorban, hol a szabad ég alatt hóba vájt üregben töltve - mondta a kalandvágyó fiatalember.

Még Arnold Schwarzeneggernek is írt

- Mivel a kampány céljául a klímaváltozásra való figyelemfelkeltést tűztem ki, főleg olyan támogatókat kerestem, akik tudtak azonosulni a törekvésemmel. A WWF Magyarországhoz már azelőtt jelentkeztem önkéntesnek, hogy rátaláltam a Polar-ra, így számomra egyértelmű volt, hogy megpróbálom bevonni őket a projektbe. Támogatóim között tudhatom még a Jane Goodall Intézetet. Ezeken a szervezeteken kívül, állatkerteket, egyetemeket, youtubereket, hírességeket kerestem fel. Az interneten, viszonylag rövid böngészés után megtaláltam Sir David Attenborough levelezési címét, és írtam neki egy levelet. Jelenleg az ő válaszára várok a legjobban, mert autogramot is kértem tőle. Belegondolva, lehet kicsit elvetettem a sulykot, mert Arnold Schwarzeneggernek is írtam, habár valószínűleg sosem fog eljutni hozzá az üzenet - mondta Zoltán.

ZOLTÁNRA ITT LEHET SZAVAZNI

Zoltán elérhetőségei: Facebbok - Zoli for Polar 2020
- Weboldal: www.zoliforpolar.com
- E-mail.: zoliforpolar@gmail.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.