Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2020. Szeptember 22. 18:44, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Honvedelem.hu

30 évvel ezelőtti nyílt napon történt tragédiára emlékeztek

30 évvel ezelőtti nyílt napon történt tragédiára emlékeztek

A harminc esztendővel ezelőtt bekövetkezett tragédiában életét vesztett Soproni Károly „Sopi” őrnagy emlékezetére emlékművet avattak szeptember 22-én, kedden az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

1990. szeptember 16-a, nyílt nap a pápai repülőtéren. A 04-es oldalszámú MiG-23-mas vadászrepülőgép a felszállást követően szűk fordulót vesz, és átesik. Soproni Károly őrnagy, repülőgépvezető, az 1. Vadászrepülő Század parancsnoka a szerencsétlenséget megelőző pillanatokban még korrigál, így elkerüli, hogy a gép a sok ezer néző közé zuhanjon.

A harminc esztendővel ezelőtt bekövetkezett tragédiában életét vesztett Soproni Károly „Sopi” őrnagy emlékezetére emlékművet avattak szeptember 22-én, kedden az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Mint azt beszédében Sáfár Albert dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, dékáni hivatal, szervezési igazgatója beszédében elmondta: akkor, az eredeti tervek szerint a MiG-23-as programját nem is Soproni Károly őrnagy repülte volna. A korábbi kecskeméti repülőnapon vendégeskedő pápai pilóták ugyanis eltiltást kaptak, mivel a repülési tervtől eltérően kísértek ki az országból egy F-16-os géppárt.

„Sopi nagyon jól képzett, rutinos, sok szakmai tapasztalattal felvértezett vadászpilóta volt. Közismert végtelen felelősségtudatáról, lelkiismeretességéről, kiemelkedő munkamoráljáról. Nem ismerte a lehetetlent, a végletekig szerette hivatását. Fáradhatatlan, megbízható vezető, akik korra, beosztásra, rendfokozatra való tekintet nélkül mindenkivel megtalálta a hangot. Szakmai berkekben és közvetlen környezetében nagy tisztelet, és megbecsülés övezte” – elevenítette fel az őrnagy alakját Sáfár Albert dandártábornok.

Az emlékművet Soproniné Szabó Éva, és Magasy Zsolt ezredes, a repülőbázis parancsnoka leplezték le. A széleskörű összefogással létrejött emlékművet Balogh Attila főtörzsőrmester, és Madarász Károly főtörzsőrmester tervezték; Petrovics Olivérrel, a katonai repülés hagyományait tisztelő pápai lakossal közösen. Hallhattuk: az MH Pápa Bázisrepülőtér vezetőségének támogatása mellett Horváth Ferenc nyugállományú százados is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az emlékmű létre jöhessen. Az emlékműnél koszorút helyezett el Magasy Zsolt ezredes, és Némethy Tamás törzszászlós, a bázisrepülőtér vezénylőzászlósa. Miközben a reptér állománya mécsesekkel, és katonai tiszteletadással emlékezett meg az őrnagyról, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen-vadászgép párja tisztelgő áthúzást hajtott végre.

Fotó és szöveg: Kálmánfi Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 10:03, vasárnap | Helyi

Nem számolják újra a szavazatokat a 2. körzetben!

A Választási Bizottság elutasította Kerti Györgyi fellebbezését.

2024. Június 15. 23:07, szombat | Helyi

Pápai Játékfesztivál - Szombat - Képgaléria

Bőséggel kínált programokat a Pápai Játékfesztivál szombaton is!

2024. Június 15. 15:17, szombat | Helyi

Kigyulladt egy autószállító jármű a 83-as főúton

A veszprémi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat.

2024. Június 14. 23:02, péntek | Helyi

Ilyen volt a Pápai Játékfesztivál első napja!

Megtelt a város mosollyal és jó hangulattal!