Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Február 18. 18:47, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

30 éve szabadon - Kiállítás mutatja be a kommunista diktatúra és a rendszerváltás időszakát

30 éve szabadon - Kiállítás mutatja be a kommunista diktatúra és a rendszerváltás időszakát

Mit keres egy színesre festett Trabant a Fő téren - tették fel többen a kérdést a mai napon. Nos, egy különleges kiállítás díszleteként helyezték el a korábban mindennapos látványnak számító járművet.

A kiállítás időrendi sorrendben, tablókon keresztül mutatja, hogy hazánk miként rázta le a kommunista diktatúrát, a politikai terrort, amely a magyarokat megfosztotta a szabadságuktól. Megmutatja a megfélemlítést, az egyházak és tanításaik üldöztetését, ezzel párhuzamosan pedig az ellenzéki tüntetéséket is, ízelítőt ad a kelet-európai országokban történt megmozdulásokról is. Felidézi azokat a fontos történelmi eseményeket is, amelyek a rendszerváltás utáni évtizedekben meghatározóak voltak, így az uniós csatlakozásunkat, vagy éppen a Visegrádi Négyek szövetségét.

A kiállítás megnyitóünnepségét kedden délután tartották a Városháza tárgyalótermében. Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze elmondta, a kiállítást mindenkinek ajánlják, de kiemelten azoknak a fiataloknak, akik nem élhették át a 30 évvel ezelőtti történéseket. -A csodák éve - nevezi a történelemtudomány 1989-et, ebben az egy évben olyan események történtek Magyarországon, és szerte Közép-Európában, melyekre ezt megelőzően hosszú évtizedekig nem volt példa - mondta a történész, aki röviden ismertette azokat a főbb mozzanatokat, melyek ehhez az eseménysorozathoz elvezettek.

A kiállításmegnyitón dr. Áldozó Tamás polgármester személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal. - Amikor fiatalok voltunk, irigykedve néztünk azokra a generációkra, akiknek megadatott, hogy az életükben nagy, sorsfordító események történtek meg. A 80-as évek elején arra kellett gondolnunk, hogy a mi életünkben ilyenek nem lesznek. Ehhez képest a 20. század egyik legnagyobb sorsfordulójának lehettünk részesei - emelte ki a városvezető, majd elmesélte a Fidesz-hez való csatlakozásának történetét, vagy a Pápán is szerveződő demonstrációt, a '89-es pápai Március 15-i alternatív megemlékezést, vagy az úgynevezett "négyigenes" népszavazást, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy két év alatt akkorát változzon a világ, amit korábban elképzelni sem tudtak.

A beszédeket követően Csépai Eszter és Csetverikov Iván zenés-irodalmi összeállítását láthatták-hallhatták a jelenlévők, majd pedig megtekintették a Fő téri kiállítást.

A tárlat a „30 éve szabadon” Emlékbizottság megbízásából jött létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.