Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Március 05. 16:15, csütörtök | PR

3 verhetetlen érv a gazdasági nyelvvizsga mellett

3 verhetetlen érv a gazdasági nyelvvizsga mellett

Senki számára nem kérdés, hogy szükség van-e nyelvvizsga bizonyítványra. De van-e értelme a sima helyett gazdasági nyelvvizsgára felkészülni? Meg fogsz lepődni, hogy milyen érvek szólhatnak mellette

Ma jelenleg 93 ezer ember van Magyarországon, aki nyelvvizsga hiányában nem kapta meg a diplomát, amiért olyan sokat dolgozott. Nem kérdés hát, hogy a nyelvvizsgára szükség van, de nincs egyetértés abban a kérdésben, hogy szükség van-e gazdasági nyelvvizsga megszerzésére. Hoztunk néhány érvet, ami árnyalja a képet.

Képzési követelmények

Egy középfokú komplex nyelvvizsgára szükség van minden egyetemi diploma megszerzéséhez, ugyanakkor vannak olyan képzések, ahol nem elegendő sima nyelvvizsgát tenni. Gazdasági és üzleti képzések esetén sok esetben megkövetelnek két középfokú nyelvvizsgát, és csak a gazdasági nyelvvizsgákat fogadják el. Ilyen esetekben az egyetem általában megfelelő nyelvi képzést is nyújt. Vannak tehát helyzetek, ahol a választás nem opcionális.

Elavult a nyelvvizsgák rendszere

Magyarországon sokféle akkreditált, államilag elismert nyelvvizsga választható. Sok vizsga azonban őskövület, aminek a feladat és követelmény rendszere elavult. Nem tükrözi a mai valóságot és azokat a helyzeteket, ahol a nyelv használata sok esetben előfordul.
A munkahelyeken előforduló gazdasági jellegű üzleti kommunikáció, az üzleti levelek, a prezentáció mind komplex készségek, amiket jobb híján már csak élesben, a munkába állás után tanulnak meg a fiatalok.

Ezzel szemben egy angol gazdasági nyelvvizsgán az életben előforduló szituációkban tesztelik a nyelvtudásodat. Mikor a nyelvvizsgára készülsz, folyamatosan olyan helyzeteket gyakorolsz, amivel később a munkahelyeden találkozni fogsz – szóbeli és írásbeli formában egyaránt. Ezért azoknak is megéri megfontolni szakmai nyelvvizsga választását, akik egyébként nem olyan szakon tanulnak, ahol ez követelmény a diplomához.

Verhetetlen anyagi előnyök

A már említett életre való felkészítés mellett azonban van még egy másik, kimondottan zsebbe vágó vetülete is a gazdasági nyelvvizsga megszerzésének. Ez pedig az, hogy sok helyen a gazdasági nyelvvizsgáért magasabb nyelvi pótlék jár, mint a sima nyelvvizsgákért.
Sok vállalatnál, de különösen a közszférában a pályakezdő munkavállalók esetében a havi bruttó bérnek komoly hányadát adják az olyan pótlékok, mint a nyelvi pótlék. Így hamar meg tud térülni a gazdasági nyelvvizsga kicsit magasabb ára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.