Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Május 23. 17:50, hétfő | PR
Forrás: (x)

3 ok arra, hogy többet aludj éjszakánként

3 ok arra, hogy többet aludj éjszakánként

Mindenki tudja, hogy a pihentető, minőségi alvás alapvetően fontos testünk és lelkünk egészsége érdekében.

Ez segítséget nyújt szervezetünknek visszaállítani energetikai egyensúlyát, ami közvetlen hatással van a jó közérzetre, a munkánk hatékonyságára és az általános hangulatunkra. Az elegendő pihenés hosszú távon boldogabbá és egészségesebbé tesz.

Fénykép forrása: https://unsplash.com/photos/s8PTWCu5maQ

Mindenki tudja, hogy a pihentető, minőségi alvás alapvetően fontos testünk és lelkünk egészsége érdekében. Ez segítséget nyújt szervezetünknek visszaállítani energetikai egyensúlyát, ami közvetlen hatással van a jó közérzetre, a munkánk hatékonyságára és az általános hangulatunkra. Az elegendő pihenés hosszú távon boldogabbá és egészségesebbé tesz.

Ugyanakkor több, kevésbé ismert oka is van annak, hogy érdemes eleget és jól aludni éjszakánként. Lássuk, mi a szakemberek véleménye a pihentető alvásról, és arról, hogy ez milyen előnyökkel jár.

A mindennapos stressz egy olyan probléma, amellyel manapság a népesség nagy része szembesül. Ennek negatív hatása egészségünkre és életminőségünkre, de alvásunkra is rányomja bélyegét. Ahhoz, hogy megfelelő, pihentető legyen az alvás, lényeges a jó alvás feltételeinek megteremtése. Ide tartozik a tiszta, kiszellőztetett helyiség, a zavaró elemek, mint a telefon vagy a tévé kiiktatása, illetve a megfelelő matrac kiválasztása is. Ennek fő szerepe az, hogy alvás közben biztosítsa a megfelelő testhelyzetet, elősegíti az izmok ellazítását és nem ferdíti el a gerincoszlopot.

Egy egyszerű megoldás lehet a közepes szilárdságú topper fedőmatrac beszerzése, ami épp ezeket az előnyöket nyújtja. A topper matrac kényelmet nyújtó rugalmas habból, latexből vagy memóriahabból készül, 3-9 cm vastagságú, és a matracra vagy a kanapéra is helyezhető. Elválasztóként működik az emberi test és az ágy felülete között, ugyanakkor csökkenti a bútor összeillesztései által keltett kényelmetlen érzést.

Választhatsz olyan toppert, amelynek alapanyagát aloe vera, eukaliptusz vagy levendula illóolajjal itatták át, amelyek relaxáló, stresszoldó és álmatlanság elleni hatást gyakorolnak szervezetünkre.

Az alvás boldogabbá és pozitívabbá tesz

A szakértők szerint az alvás valóban csodásan hat testünkre és lelkünkre egyaránt. Dr. Alex Dimitriu, a Silicon Valley-beli Menlo Parkban található pszichiátriai és alvászavarokra specializálódott klinika alapítója, aki pszichiáter, de alvászavarokkal és transzformációs terápiával is foglalkozó szakember úgy véli, hogy a megfelelő alvás megújítja szervezetünket, okosabbá, pozitívabbá és boldogabbá tehet bennünket, ugyanakkor meghosszabbíthatja életünket is. ”Az alvás egy olyan szupererő, amely mindannyiunkban megvan, de mi mégsem használjuk”, fogalmazott a pszichiáter, aki a Stanford Egyetemen végzett. Ennek érdekében azonban elegendő időt kell áldoznunk, de lényeges a pihenésre szánt idő beosztása is, vagyis éjjelente kellene legalább 7-8 órát aludnunk meghatározott órarend szerint.
Az alvás több betegség megelőzésében is szerepet játszik

A nem elegendő alvás sokféle egészségügyi problémához vezethet. Ilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, a cukorbetegség vagy az Alzheimer-kór. Az alvás hiánya negatív hatást gyakorol az agyban található neurotranszmitterekre, ami zavart állapotot és koncentrációs problémákat okozhat. A középkorúak, elsősorban az 50-70 éves korosztály esetében az alvás hiánya társul a demencia és egyéb mentális betegségek magasabb kockázatával.

Több okból is érdemes tehát többet aludnunk éjszakánként. Az alvás létfontosságú egészségünk szempontjából, hiszen a rendszertelen és kevés pihenés negatívan befolyásolja immunrendszerünket, így betegségek kockázatának tesszük ki magunkat. Igyekezz alvási rutint kialakítani, és hozz létre megfelelő feltételeket a minőségi éjszakai pihenés érdekében!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.