Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Szeptember 16. 08:05, péntek | PR
Forrás: (x)

3 hortenzia faj, amely nem hiányozhat a kertedből

3 hortenzia faj, amely nem hiányozhat a kertedből

Ha szeretnénk valami igazán látványos dísznövényt a kertünkbe, akkor érdemes szétnéznünk a különféle hortenzia fajok között.

Bármelyik fajt is választjuk, az ültetés előtt alaposan gondoljuk át, hogy hova szánjuk a kertben, ugyanis a hortenzia átültetése nehézkes lehet a későbbiekben. A legtöbb hortenzia faj félárnyékos, esetleg világos, de nem tűző napos fekvésben érzi jól magát savanyú talajba ültetve.

Legszebben rendszeres öntözés mellett fejlődnek, egyéb gondoskodást a metszésen kívül nem igényelnek. A hortenzia szaporítása sem nehéz, ha szeretnénk még több növényre szert tenni, dugványozással és tőosztással is szaporíthatjuk az idősebb töveket.

Mint látható, a hortenzia nem számít problémás díszcserjének, ugyanakkor üde színfoltja lehet bármelyik kertnek. Lássuk, melyik fajok közül választhatunk a kertészetekben!

Kerti hortenzia

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) közepes termetű, bokros növekedésű, évelő növény. Lombozatát közepes zöld színű, kerekded formájú levelek alkotják, fő díszét nagyméretű, gömb alakú virágai jelentik.

Virágai rózsaszínek, lilák, kékek, fehérek, világoszöldek is lehetnek. Szépségükben nyár elejétől gyönyörködhetünk. Látványos virágai miatt ideális szoliter növény, de laza sövényt is nevelhetünk belőle, ha a töveket egymás mellé ültetjük.

Cserjés hortenzia

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) őshazája Észak-Amerika. Maximális magassága kb. 2,5 m. Lombhullató cserje, melyet nagyobb csoportba, térelválasztóként vagy szoliter növényként ültethetünk. Levelei fogazott szélűek, érdes felületűek, sötétzöldek, kerekded alakúak.

Egyik legismertebb fajtája az Annabelle hortenzia (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’), káprázatosan szép, gömb alakú virágzattal díszít. Apró virágai, melyek a virágzatot alkotják, a virágzás elején, valamint az elvirágzáskor zöldes árnyalatúak, a virágzás alatt pedig krém-fehér színűek. A 20-25 cm átmérőjű, hatalmas virágfejekben egész nyáron gyönyörködhetünk.

Az Annabelle hortenzia félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, jó szerkezetű, semleges vagy enyhés savas talajban fejlődik a legszebben, rendszeres öntözés mellett. A kora tavaszi kerti munkák részeként érdemes a növényt megmetszenünk, így sűrű, tömött bokrot nevelhetünk belőle.

Bugás hortenzia

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) nagyon látványos, lombhullató cserje. Őshazája Japán és Kína. Díszítőértékét eleinte fehér, majd rózsaszínes, bugás virágai adják. A kúp formájú, bugás virágok a nyár második felében és ősz elején pompáznak.

Kb. 3-4 m magasra nő, dús lombozatot hoz, levelei üde zöldek, kerekdedek, kissé hosszúkás alakúak. Területek határolására és szoliter növényként is ültethetjük a kertbe. Ellenálló növény, elviseli városi klímát és a téli fagyokat is jól tűri.

Ha szeretnél még több kertészkedéssel, lakberendezéssel kapcsolatos cikket olvasni, látogass el a CityGreen.hu weboldalra.

Címkék: hortenzia, kert, növény, virág

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.