Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Október 26. 17:48, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

25. jubileumát ünnepelte Pápa Város Önkormányzata

25. jubileumát ünnepelte Pápa Város Önkormányzata

Hétfőn délután 14 órától tartotta ünnepi képviselő-testületi ülését Pápa Város Önkormányzata. 25 évvel ezelőtt pontosan ebben az időben alakult meg az első képviselő-testület.

A JMSZK színháztermében tartott rendezvényre a jelenlegi testület és bizottságok tagjai mellett meghívást kaptak mindazok, akik tagjai voltak az előző önkormányzatoknak és azok bizottságainak, meghívást kaptak a város kitüntettjei, a város intézményeinek és gazdasági társaságainak jelenlegi és korábbi vezetői.

Az ünnepi alkalmon a Himnusz hangjait követően ifjú pápai tehetségek, illetve a városból elszármazott és sikeres életutat bejárt művészek zenés, irodalmi előadása adta meg az alaphangot.

- Amikor 25 évvel ezelőtt az alakuló ülésen Kövy Zsolt korelnök felolvasta a megválasztott képviselők névsorát, új időszámítás kezdődött a város életében. A pápai közösség esélyt kapott arra, hogy saját magáért viselt felelősséggel, helyben meghozott döntésekkel alakítsa a saját sorsát - kezdte beszését Áldozó Tamás. A polgármester köszöntötte mindazokat, akik részesei voltak a 25 évvel ezelőtti munkában, kiemelten azokat, akik már nem lehetnek közöttünk. A köszöntőt követően filmes összeállítást láthatott a közönség az elmúlt negyedszázad képviselőinek munkájáról.

Kövér László házelnök ünnepi beszédébenaz elmúlt 25 év egyik legjobb, időtálló politikai teljesítményének nevezte a magyar önkormányzati rendszert. - Az önkormányzatiság kiépülésének időszakában negyvenévnyi kommunizmus után egyáltalán nem volt minta, előzmény. A rendszerváltoztatás idején "a tanácsrendszer kényszerzubbonyától megszabadulva" új világot kellett teremteni a magyar közigazgatásban is - fogalmazott az Országgyűlés elnöke. Kövér László azt mondta: az új, 2011-ben elfogadott önkormányzati törvény célja egy modern, költséghatékony, feladatorientált önkormányzati rendszer kialakítása, amelyben újrafogalmazható az állam és az önkormányzatok közötti munkamegosztás.

Kövér László szerint az elmúlt 25 évben hatalmas fejlődésen mentek át a települések, az önkormányzatiság ereje által, így Pápa városában is a külső szemlélő számára egyértelműek a fejlődés jelei.

Az elmúlt 25 év pápai önkormányzati munkája kapcsán megkerülhetetlen dr. Kovács Zoltán szerepe, aki 21 esztendőn át vezette Pápa városát. Az országgyűlési képviselő, államtitkár felidézte az első alakuló ülést, azokat a kihívásokat, melyekkel újdonsült polgármesterként találkozott egy olyan városban, mely a kommunizmus idején rebelis, klerikális városként számos hátrányt kellett hogy elszenvedjen. - Kézzel foghatók és láthatók azok az eredmények, melyeket az 1992-ben készült rendezési tervben fogalmaztunk meg. Kijelöltük, hogy mi hová fog kerülni: kijelöltük a sportcsarnok helyét és ma ott van, kijelöltük, hogy hol lesz a leendő strandfürdő és ma ott van, és kijelöltük a belső elkerülő útvonalat, ami szintén ott van, ahová terveztük - sorolta az elért eredményeket Kovács Zoltán, aki szerint a mostani városatyák hasonló kihívás előtt állnak, hogy egy hasonlóan nagyszabású rendezési tervet valósíthassanak meg.

A volt polgármester köszönetet mondott egykori kollégáinak és megemlékezett azokról a munkatársairól, akik ma már nem lehettek az ünneplők között. Beszéde végén felhívta a figyelmet arra, sok munkát elvégeztek az elmúlt 25 évben, de van még feladat bőven a következő évekre is, és jó tervezéssel, megalapozott pénzügyi konstrukciókkal tovább lehet lépni azon az úton, amelyre 1990-ben együtt lépett a város. Ehhez kívánt jó egészséget és sok erőt, kitartást dr. Kovács Zoltán.

Az ünnepi ülés látványos néptánc produkcióval és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.